Business Hi-Tech

Investitii de 54 mil. euro in infrastructura IT din mediul rural

Investitii de 54 mil. euro in infrastructura IT din mediul rural

Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor

11.08.2006, 18:30 29

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) are in plan sa cheltuiasca in urmatorii patru ani 69,4 milioane de dolari (54 de milioane de euro) pentru a informatiza 10% din mediul rural si mic urban, a declarat Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.
Fondurile vor proveni in proportie de peste 86% - adica 60 mil. $ (46,6 mil. ?) -, dintr-un imprumut la Banca Mondiala, iar restul de 9,4 mil. $ (7,3 mil. ?) reprezinta contributia Guvernului. Perioada de rambursare a imprumutului este de 17 ani, in care este inclusa si o perioada de gratie de cinci ani.
"Peste alti doi sau trei ani, nivelul de informatizare a mediului rural va fi de aproximativ 20%", a declarat ministrul pentru ZF. "Este foarte posibil ca o parte din investitiile ulterioare pentru acest proiect sa provina din profiturile obtinute in urma privatizarii Romtelecom sau a Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR)", a explicat Nagy. "Eu voi solicita Guvernului fonduri provenite din privatizarile acestor companii pentru diferite proiecte IT&C din Romania".
Prima faza a acestui proiect, numit "Economia bazata pe cunoastere", este selectarea a 200 de localitati rurale, dintr-un total de aproximativ 3.000, care vor beneficia de investitiile in infrastructura IT. Primariile celor 3.000 de localitati au fost informate despre proiect si trebuie sa trimita o scrisoare de intentie pentru a se inscrie la procesul de selectie condus de MCTI.
Dupa aceea, va fi organizata o licitatie in urma careia se va decide ce companii vor dezvolta infrastructura IT si vor furniza echipamentele si solutiile necesare proiectului. O companie are posibilitatea sa liciteze pentru a dezvolta infrastructura IT in toate localitatile rurale, dar si numai pentru anumite localitati. Dezvoltarea si instalarea propriu-zisa a infrastructurii IT va dura aproximativ un an si jumatate, iar restul perioadei pana la patru ani va reprezenta mentenanta.
"Acesta este cel mai amplu proiect de reducere a discrepantelor dintre mediile urban si rural in domeniul educatiei IT&C si de asigurare a accesului la informatie digitala pentru toti cetatenii tarii", a spus Zsolt Nagy.
Proiectul MCTI a fost lansat in stadiu pilor anul trecut pentru noua localitati rurale din tara dezavantajate din punctul de vedere al accesului la cunoastere, investitia reprezentand doua milioane de dolari (1,55 mil. ?) din totalul de 69,4 mil. $. Astfel, investitia medie pentru fiecare localitate rurala care face parte din proiectul pilot este de peste 220.000 de dolari (171.000 ?), insa ministrul comunicatiilor a precizat ca suma nu este in mod necesar aceeasi pentru fiecare localitate, aceasta variind in functie de anumite criterii printre care gradul de izolare sau numarul de elevi din zona respectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO