Burse - Fonduri mutuale

Investitia medie a clientilor individuali in fonduri de actiuni s-a dublat in ultimul an

Investitia medie a clientilor individuali in fonduri de actiuni s-a dublat in ultimul an

Click pentru imaginea intreaga

26.06.2007, 18:02 26

Investitia medie a persoanelor fizice in fondurile de actiuni a atins 9.900 de lei (3.000 de euro) la finele lunii mai, nivel dublu fata de cel inregistrat in urma cu un an pe acest segment, dar si fata de valoarea prezenta a investitiei medii la nivelul intregii piete a fondurilor mutuale, potrivit datelor centralizate de Ziarul Financiar.
In aceeasi perioada, valoarea plasamentelor medii ale persoanelor fizice la nivelul intregii piete a fondurilor mutuale s-a majorat cu 24%, depasind 4.400 de lei (1.370 de euro).
Totusi, puterea investitionala a clientilor fondurilor locale de investitii este inca departe de cea a investitorilor de pe pietele maturi si chiar a celor din statele Europei Centrale si de Est.
"Suma de 9.900 de lei este destul de mare pentru stadiul de dezvoltare in care se afla industria locala a fondurilor de investitii. In alte tari ale Europei de Est, investitia medie e dubla, iar pe pietele mature, ea poate atinge si 20.000 de euro", spune Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare Certinvest.
Fondurile de actiuni au reusit sa atraga peste 1.800 de investitori individuali in ultimul an, insa au inregistrat si cele mai mari subscrieri in aceasta perioada, depasind fondurile diversificate din punctul de vedere al cotei de piata.
Interesul ridicat al investitorilor pentru fondurile de actiuni se datoreaza, in primul rand, randamentelor mai ridicate oferite de acestea in comparatie cu celelalte categorii de fonduri, in conditiile unei evolutii bune a Bursei de Valori in ultimul an.
Fondurile de actiuni aveau la finele lunii mai peste 15.700 de investitori persoane. Fondurile de investitii care au atras numarul cel mai mare de investitori sunt BT Maxim cu un plus de 264 de investitori individuali si fondul Active Dinamic cu 119 investitori noi. In ultimele 12 luni, fondurile de actiuni BT Maxim si Active Dinamic au adus un randament al unitatii de fond de 44,6%, respectiv de 61,4%. Principalul castigator a fost insa fondul de actiuni Raiffeisen Prosper, lansat in luna iunie a anului trecut, care a atras 2.100 de investitori individuali pana la sfarsitul lunii mai.
Fondul de actiuni cu cele mai mari retrageri a fost fondul Intercapital, administrat de societatea Certinvest. In ultimele 12 luni, fondul Intercapital a pierdut 605 investitori individuali, randamentul unitatii de fond fiind de 29,9% in acelasi interval.
Investitia medie in fondurile cu plasamente diversificate facuta de investitorii individuali era de 2.000 de lei (620 de euro) la sfarsitul lunii mai, fata de 1.900 de lei (590 de euro) in luna mai a anului trecut. In comparatie, pe piata greceasca de capital investitia medie in fondurile cu plasamente diversificate este cuprinsa intre 2.500 si 3.000 de euro, potrivit reprezentantului societatii Eurobank Mutual Funds Management.
"Mai este loc de crestere pentru industria locala a fondurilor de investitii, avand in vedere ca in Grecia, investitia medie intr-un fond diversificat este intre 2.500 si 3.000 de euro", spune Daniel Stifter, presedintele societatii de administrare Eurobank MFM.
Principalii factori care ar putea determina alinierea la investitiile de pe pietele externe de capital sunt, in opinia administratorilor de fonduri, cresterea veniturilor populatiei, educatia investitorilor si evolutia Bursei.
"Consider ca mai devreme de zece ani, industria locala a fondurilor de investitii va ajunge la performantele pietei grecesti. Factorii macroeconomici joaca un rol important in dezvoltarea fondurilor de investitii", spune Stifter.
In ultimele 12 luni, fondurile cu plasamente diversificate au atras peste 2.100 de investitori. Aceasta categorie de fonduri are in continuare cel mai mare numar de investitori persoane fizice, circa 49.500 la sfarsitul lunii mai.
Cel mai atragator fond diversficat a fost fondul Bancpost Active Balanced care a atras 1.925 de investitori individuali. Randamentul fondului de investitii de 21,4% in ultimul an, precum si promovarea fondului de investitii alaturi de produsele bancare au contribuit la atragerea investitorilor.
"Produsele sintetice care combina investitiile in fondurile de investitii cu depozitele bancare, precum si randamentele destul de mari obtinute de fondurile de investitii sunt factorii care au contribuit la cresterea numarului de investitori", spune Stifter de la Eurobank MFM, societatea care administreaza fondurile Bancpost Active Balanced si Bancpost Plus.
Cele mai consistente retrageri au fost raportate de fondurile cu plasamente diversificate Capital Plus, care a pierdut 377 de investitori individuali, si de fondul BCR Dinamic, de unde au plecat 280 de investitori. Capital Plus a raportat un randament al unitatii de fond de 20% in ultimul an, in timp ce fondul BCR Dinamic a inregistrat un plus al unitatii de fond de 10,1% in acelasi interval.
"Scaderea numarului de investitori a fost cauzata de faptul ca nu am mai avut o distributie a fondurilor la fel de eficienta. Bancile isi promoveaza propriile fonduri de investitii in detrimentul fondurilor de investitii independente. Cea mai mare parte a investitorilor a plecat in perioada in care piata de capital scade", spune Voicu.
"Fluctuatiile negative ale numarului de investitori pot fi considerate si un semn de maturizare a fondurilor de investitii", mai spune Voicu.
Numarul total de investitori persoane fizice la nivelul pietei fondurilor mutuale a crescut cu circa 4.100 in ultimul an, depasind 77.700 la finele lunii mai. Circa 4.000 din investitorii noi au ales fonduri de actiuni sau diversificate.
Plasamentele totale ale investitorilor individuali in fonduri mutuale au crescut cu 41%, ajungand la 343 mil. lei (106 mil. euro), adica aproape 50% din activele totale ale fondurilor mutuale de circa 220 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO