ZF 24

Interviu ZF cu ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz (II): Atenţie la Rusia, trebuie să ne îmbunătăţim cu toţii (UE) rezistenţa la ameninţările lor hibride

Interviu ZF cu ministrul polonez de externe Jacek...

Autor: Răzvan Botea

06.02.2019, 00:00 60

Ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz avertizează, într-un interviu acordat Ziarului Financiar, că anul acesta, când sunt alegeri pentru Parlamentul European, statele membre ale UE trebuie să ia în considerare posibilitatea existenţei unor activităţi ruseşti în regiune.

De asemenea, ministrul apreciază că Brexitul este inevitabil şi că o ieşire a Marii Britanii din UE fără un acord ar fi cel mai rău scenariu, atât pentru Polonia, cât şi pentru Uniune. El a mai vorbit despre grupul de la Vişegrad, din care Polonia face parte, şi despre cum guvernul de la Varşovia promovează exporturile poloneze în posibile destinaţii dintre cele mai îndepărtate.

Cât de reală este ameninţarea Rusiei pentru Europa şi în ce constă această ameninţare?

Noi vedem Rusia ca o ţară care abordează o politică agresivă în ceea ce priveşte Vestul, în special faţă de vecinii ei.  Situaţia din Ucraina, anexarea Crimeei, recenta escaladare a conflictului în Marea Azov arată că este o încălcare gravă a principiilor internaţionale şi o încălcare a integrităţii Ucrainei. În urmă cu 10 ani, au fost activităţi şi împotriva Georgiei.

Rusia a fost acuzată de folosirea armelor chimice în Siria, de atacul asupra lui Sergei Skripal din Marea Britanie, de atacuri cibernetice, dezinformare, că ar dori influenţarea politicilor interne, în special în Balcanii de Vest, dar şi în Vest. Există şi anumite dovezi. În acest sens, UE încearcă să combată aceste acţiuni, să iniţieze campanii împotriva dezinformării, să combată atacurile informatice. Trebuie să fim uniţi pentru a demonstra că nu acceptăm aceste politici ostile ale Rusiei.

Cum am spus, trebuie să îmbunătăţim rezistenţa la aceste ameninţări hibride. Anul acesta avem alegeri în Parlamentul European şi trebuie să luăm în considerea posibilitatea existenţei unor activităţi ruseşti în anumite state membre. În acelaşi timp, trebuie să demonstrăm solidaritate cu victimele acestor politici ale Rusiei, cum ar fi Ucraina. Am vizitat Ucraina recent de două ori, pentru a demonstra solidaritate. Trebuie să menţinem presiune pe Rusia pentru a opri aceste activităţi. 24 de marinari ucraineni încă sunt arestaţi şi ţinuţi captivi la Moscova. Acest lucru nu poate fi acceptat.

 

Cum se pregăteşte Polonia pentru Brexit?

Încercăm să ne pregătim, dar sperăm la un acord. Un Brexit fără acord ar fi cel mai rău scenariu, atât pentru Polonia, cât şi pentru Uniunea Europeană, dar şi pentru Marea Britanie. Sperăm ca negocierile să continue.

Premierul Theresa May şi-a anunţat intenţia, iar noi aşteptăm propunerile britanice, aşadar discuţia încă are loc. Œncercăm să menţinem unitatea şi solidaritatea printre membrii Uniunii Europene.

În acelaşi timp, ne pregătim, deoarece, în opinia noastră, Brexitul este inevitabil, iar cea mai bună soluţie ar fi să semnăm acordul negociat cu câteva precizări în privinţa îngrijorărilor Marii Britanii. Ne dorim relaţii apropiate şi parteneriate strategice cu Marea Britanie în ceea ce priveşte politicile externe. Suntem în favoarea elaborării unui mecansim specific care să faciliteze dialogul şi consultările cu Marea Britanie. Desigur, Marea Britanie este un actor foarte important global, cu un sector militar puternic, vom colabora cu aceasta şi sunte interesaţi în particular de prezenţa ţării în Europa Centrală şi de Est. Marea Britanie este un actor-cheie în NATO.

Aşadar, Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, dar nu înseamnă că părăseşte Europa, deci trebuie să păstrăm relaţiile. Vom vedea, vom aştepta rezoluţia finală, însă pentru noi primează siguranţa cetăţenilor polonezi din Marea Britanie. Dacă securitatea acestora va fi asigurată printr-un acord cu UE, va fi cel mai bine, însă în cazul unui Brexit fără acord, vom avea nevoie de o înţelegere bilaterală, însă Theresa May a declarat deja că drepturile cetăţenilor polonezi vor rămâne la fel chiar şi fără acord.

 

Credeţi că România are un loc în grupul Vişegrad? Cum influenţează acest grup viitorul Uniunii Europene?

Grupul Vişegrad este o instituţie pornită la începutul anilor 1990 cu membri tradiţionali. Cooperăm îndeaproape cu România, însă cu România avem parteneriate foarte importante: Suntem împreună în Formatul B9, de asemenea există Iniţiativa celor trei mări, unde într-adevăr joacă ambele ţări un rol important.

În ceea ce priveşte grupul Vişegrad, suntem preocupaţi de continuare cooperării pragmatice între grup şi România, ţările au interese comune, în politica europeană şi în particular în regiunea noastră. Œn ceea ce priveşte Iniţiativa celor trei mări suntem foarte recunoscători României pentru implicarea în procesul operaţional. Trebuie să fim mai pragmatici şi mai concreţi şi să fie un semnal pentru alţi actori, cum ar fi SUA, că este o iniţiativă serioasă, cu scopuri concrete de a ameliora relaţiile între nord şi sud, conectarea cu căi ferate, drumuri, etc.  Congresul Iniţiativei celor trei mări din  Bucureşti din septembrie anul trecut a fost un succes major şi am apreciat foarte mult.

 

Care este rolul ministerului de externe polonez în promovarea companiilor poloneze peste graniţe?

Cred că potenţialul economiei poloneze este un semn bun pentru ieşirea peste graniţe a companiilor, aşadar sprijinul diplomatic şi instrumente sunt folosite pentru companiile poloneze care vor să intre sau există pe pieţele externe. Actualmente, comerţul nostru este orientat către UE, dar şi pieţele non-ue iau amploarea. Intrarea pe pieţele non-europene înseamnă că riscurile economice şi politice cresc. De aceea activităţile noastre cresc. La momentul actual, aproximativ 80% din exporturile poloneze se îndreaptă către ţările din Uniunea Europeană, iar noi încercăm să schimbăm puţin acest aspect, să mai creştem exporturile în ţări non-europene. De asemenea, în ultimii trei ani am deschis ambasade în Senegal, Tanzania, Panama, în Filipine şi mai multe consulate. Este, de asemenea, vizibil şi la nivel distribuirii misiunilor noastre diplomatice.

În era digitalizării, eficienţa comunicării şi soluţiile şi tehnologiile inovatoare sunt cruciale în a determina avantaje economice competitve. Promovarea companiilor domestice cu potenţial de inovare pe pieţele externe devine în mod particular important. Sectorul hi-tech ar trebui să fie prioritizat. Vedem foarte mult potenţial de a avea succes pe pieţele externe pentru sectoare precum cel spaţial, de start-up-uri, fintech. Dezvoltăm hub-ul tehnologic polonez, o iniţiativă pentru a consolida oferta poloneză de internet şi servicii de comunicaţii, ţintind ţări asiatice şi din Orientul Mijlociu.

Promovăm companii de tehnolologie verde şi le prezentăm. Susţinem activităţile care implică folosirea resurselor energetice locale şi diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi gaz. Aşadar, cu alte cuvinte, înţelegem partea economică a diplomaţiei, importanţa acesteia şi este reflectată în activitatea ministerului de externe. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO