ZF 24

Interesele cui au prioritate în Uniunea Europeană?

Gerhard Roiss, directorul general al OMV, a explicat că South Stream va „asigura secu­ri­ta­tea energetică a Europei, dar mai ales a Austriei. Foto: Herbert Pfarrhofer-epa.eu

Gerhard Roiss, directorul general al OMV, a explicat că South Stream va „asigura secu­ri­ta­tea energetică a Europei, dar mai ales a Austriei. Foto: Herbert Pfarrhofer-epa.eu

Autor: Bogdan Cojocaru

26.06.2014, 00:06 945

Austria a criticat sancţiunile Occi­den­tu­lui contra Rusiei, a semnat un con­tract prin care colaborează cu Gaz­prom la con­struirea gazoductului rusesc South Stream şi i-a oferit preşedintelui Vla­di­mir Putin o platformă de atac contra politicilor Statelor Unite. Toate aceste „cadouri“ sunt făcute de Viena Rusiei cu toate că Bruxellesul a forţat Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, să în­gheţe cola­bo­rarea cu Gazprom la con­struirea ace­luiaşi gazoduct, despre ca­re spune că încăl­ca regulile comu­ni­tare privind con­cu­renţa. Austria cere de­ro­garea South Stream de la aceste reguli.

Preşedintele Putin a venit marţi la Viena la câteva ore după ce grupul aus­triac de energie OMV a semnat cu cel rusesc Gazprom contractul prin care au pus bazele consorţiului South Stream Aus­tria, cel care va construi sec­ţiu­nea aus­triacă a gazoductului South Stream. Con­ducta ar trebui să aducă gaze ruseşti în sudul şi centrul Europei ocolind pro­blematica Ucrainei.

Directorul general al OMV a expli­cat că acest gazoduct va „asigura secu­ri­ta­tea energetică a Europei, dar mai ales a Austriei“. Austria, unul dintre pilonii zo­nei euro, este dependentă în propor­ţie de 50% de gazele importate de Rusia.

Pentru Bulgaria, gazoductul ar asi­gu­ra nu doar o siguranţă energetică mai ma­re în faţa problemelor pe care Rusia le are cu Ucraina – Bulgaria este depen­den­tă în totalitate de gazele ruseşti –, ci şi pre­ţuri cu discount pentru impor­turile din Rusia.

Ambasada americană din Viena a ata­cat mascat decizia Austriei printr-un co­municat în care se arată că uni­ta­tea transatlantică este esenţială pen­tru „des­curajarea agresiunilor din partea Rusiei“ şi că austriecii „ar trebui să se gân­dească cu atenţie dacă evenimentele de astăzi contribuie sau nu la acest efort“, scrie Deutsche Welle.

La întâlnirea cu preşedintele aus­triac Heinz Fischer Putin a respins cri­ti­cile spunând că „prietenii noştri ame­ri­cani vor să aprovizioneze ei Europa cu ga­ze naturale. Ei fac orice pentru a sa­bota acest contract“.

Putin şi Fischer au scos în evidenţă le­gă­turile de afaceri strânse dintre Aus­tria şi Rusia, preşedintele rus descriind Austria ca un partener „important şi de în­credere“. Austria a fost prima ţară vest-eu­ropeană care a semnat, în 1968, cu Moscova contracte de aprovizionare pe termen lung cu gaze. Rusia este al trei­lea cel mai mare partener comercial din afara UE al Austriei, după SUA şi Elveţia.

Ministrul suedez de externe a cri­ti­cat vizita lui Putin la Viena. „Ştim că Putin vrea să învrăjbească UE. Ruşii întot­deauna fac aşa când sunt încolţiţi“, a spus el.

Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre să reziste presiunilor Krem­linului pentru realizarea pro­iec­tului South Stream argumentând că aces­ta nu respectă legea concurenţei în UE pentru că nu oferă acces la con­duc­tă altor distribuitori în afară de Gaz­prom – regula accesului terţilor. EU se opu­ne şi faptului că Gazprom va con­trola atât gazoductul cât şi livrările de gaze. South Stream contravine, de aseme­nea, politicii UE de diversificare a surselor de energie pentru a se reduce de­pendenţa de Rusia.

Bulgaria este ţara pe teritoriul că­reia gazoductul, care va trece prin Ma­rea Negră, iese la suprafaţă şi pătrunde pe teritoriul UE, prin urmare este un ele­ment important în realizarea proiectului.

CE a fost drastică în privinţa cola­bo­rării Bulgariei în South Stream şi a des­chis procedură de infringement îm­po­triva ţării, care a încercat, fără suc­ces, să găsească breşe în legislaţia UE pen­tru a continua proiectul. Bruxellesul a cerut oprirea lucrărilor la secţiunea bul­gă­rească a South Stream din două motive.

Primul este faptul că South Stream Bul­garia a primit sarcina proiectării, finan­ţării, contruirii şi gestionării con­ductei într-un mod netransparent şi fără competiţie, a explicat Chantal Hughes, pur­tătorul de cuvânt al comisarului euro­pean pentru piaţa internă Michel Barnier, pentru postul naţional de radio din Bulgaria. Un alt motiv de îngri­jo­ra­re sunt acordurile cu subcontractorii, ca­re avantajează anumite companii ru­seşti şi bulgăreşti. Retorica Bru­xel­lesului contra implicării Bulgariei în South Stream a devenit mai dură după ce s-a aflat cu certitudine că pentru lu­cră­rile de construcţie partea bulgară a ales o companie a cărui proprietar este vizat de sacţiunile Occidentului. Aceste sanc­ţiuni nu vizează însă nici pe preşe­din­tele Rusiei, care poate astfel călători li­ber în UE, şi nici pe vreun oficial de rang înalt al Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO