ZF 24

Înţelegerea cu kazahii pentru Rompetrol intră în vigoare. Parlamentul a respins obiecţiile lui Băsescu

Înţelegerea cu kazahii pentru Rompetrol intră în...

Autor: Eliana Radulescu

16.10.2013, 20:09 580

Senatul a respins ieri în calitate de cameră decizională cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu solicita, în iulie 2013, respingerea legii de aprobare a Memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013.

Proiectul de lege privind aprobarea Memoran­dumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013 a fost adoptat de senatori, cu 79 de voturi „pentru“, 17 voturi „împotrivă“ şi opt abţineri, în forma transmisă iniţial la promulgare.

Legea are ca obiect aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român în calitate de proprietar al acţiunilor deţinute în cadrul SC „Rompetrol Rafinare“ SA şi The Rompetrol Group NV. Cele două părţi îşi asumă un angajament de cum­părare din partea The Rompetrol Group NV a unui pachet minoritar de acţiuni reprezentând aproximativ 26% din capitalul social al SC „Rompetrol Rafinare“ SA, deţinut în prezent de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în schimbul a 200 de milioane de dolari. Părţile convin, de asemenea, să constituie un fond de investiţii kazah-român, sub forma unei societăţi cu structura acţionariatului 80% The Rompetrol Group şi 20% statul român, care va investi în proiecte din domeniul energetic.

Băsescu a arătat în cererea de reexaminare că aceată lege are „un caracter individual, ea fiind con­cepută nu pentru aplicarea ei la un număr nede­terminat de cazuri con­crete, ci într-un singur caz prestabilit expres, pentru realizarea tranzacţiei cu The Rompetrol Group NV“.

Potrivit şefului statului, această soluţie legislativă „nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere, adică un acord de voinţă între The Rompetrol Group NV şi Guvern“.

Parlamentarii democrat-liberali s-au declarat împotriva adoptării prin lege a acestui memorandum.

La dezbateri, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a spus că senatorii vor face o mare greşeală dacă vor vota acest proiect care prevede încheierea unei tranzacţii care, de fapt, este de competenţa Guvernului.

Subliniind că parlamentarii fac legi „pentru toată ţara“, Popa şi-a avertizat colegii senatori că riscă să cadă într-o „capcană imensă“ asumându-şi pierderi foarte mari.

Senatorul PDL Marinică Dincă a afirmat, la rândul său, că senatorii sunt puşi să legifereze o relaţie economică între statul român şi o societate economică cu capital majoritar privat. În ceea ce priveşte preve­derea din memorandum referi­toare la constituirea fondului de investiţii, sena­torul a opinat că aceasta este doar „o poveste frumoasă, care, dacă se întâmplă, sunt toţi bucuroşi, iar, dacă nu se întâmplă, nu e nimeni vinovat“.

Preşedintele trebuie să transmită legea spre promulgare, nemaiavând posibilitatea, după decizia Senatului, să i se opună.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO