ZF 24

Întâlnire de gradul zero între Ludovic Orban şi reprezentanţii HoReCa. Răspunsurile premierului la cele 10 probleme discutate: Când se vor redeschide restaurantele, cât va mai plăti statul şomaj tehnic, ce se va întâmpla cu salariile, ce se întâmplă cu taxele şi impozitele

Întâlnire de gradul zero între Ludovic Orban şi...

Autor: Cristina Roşca

06.05.2020, 22:42 11006

Reprezentanţii din industria HoReCa s-au întâlnit astăzi cu Premierul Ludovic Orban pentru a discuta despre problemele acestei industrii, una dintre cele mai lovite de pandemia de Covid-19. În România există 36,000-40.000 de restaurante, cafenele şi baruri, cu afaceri cumulate de 15-17 mld. lei. Mai mult, circa 350.000 de oameni lucrează în domeniu. De circa două luni industria e blocată, mai exact localurile sunt închise, fiind funcţională doar zona de livrare.

Cu ocazia întâlnirii au fost puse pe tapet zece probleme presante, o parte găsindu-şi rezolvarea, o parte fiind amânate pentru o dată ulterioară.

1. Redeschiderea restaurantelor barurilor şi cafenelor

Date de deschidere se va stabili cu ocazia următoarei întâlniri de pe 18 mai. Aceste localuri nu au primit ok-ul pentru a se redeschide odată cu saloanele de coafură, cu clinicile stomatologice şi cu muzeele.

2. Se va mentine şomajul tehnic?

Oficialii HoReCA propun ca şi după ridicarea stării de urgenţă statul să continue să susţină plata salariaţilor trimişi în şomaj tehnic. Circa 90% dintre angajaşi sunt în această situaţie.

3. Ce se întâmplă cu salariile după?

Statul ar urma să achite 42% din salarii dupa deschidere, când restaurantele, cafenelele şi barurile vor funcţiona la relanti. Apoi, ponderea va scădea. Aceasta este doar o propunere a oficialilor din industrie.

4. Scutirea impozitului specific pentru 2020

Jucătorii din industrie vor să fie scutiţi de la plata lui.

5. Plata taxelor şi impozitelor din 2020

Plata taxelor şi impozitelor din acest an s-ar putea achita în 2021 sub forma a 12 rate egale.

6. Legislaţie pentru autorităţi locale

În discuţie s-a amintit posibilitatea ca primarii să poată acorda scutiri de taxe locale.

7. Granturi pentru restaurante în funcţie de taxele platite

Jucătorii HoReCa vor să primească granturi care să le asigure capitalul de funcţionare şi investiţii în funcţie de taxele plătite.

8. Sprijin pentru condiţiile impuse de pandemie din parte autorităţilor

Angajaţii din HoReCa vor trebui să poarte mănuşi, măşti, iar localurile vor trebui dotate de scannere de temperatură sau dezinfectant. Acestea toate sunt costuri pentru jucători. Cu ocazia întâlnirii s-a discutat despre sprijinul acordat de stat

9. Garantare credit furnizor 

Aceasta a fost o altă problemă pusă pe tapet.

10. Ce se întâmplă cu chiriile

Se va face o analiză pentru a se vedea cu cât pot să se corecteze acestea pentru ca localurile să poată funcţiona cu vânzări mai mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO