ZF 24

Instanţa supremă germană dă un ultimatum Băncii Centrale Europene privind justificarea programului de relaxare cantitativă

Instanţa supremă germană dă un ultimatum Băncii...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

05.05.2020, 20:00 916

Instanta supermă din Germania a acordat BCE trei luni pentru a-şi justifica achizitiile de obligaţiuni din cadrul programului de relaxare cantitativă, în caz contrar putând pierde Bundesbank ca participant, ceea ce ar ridica întrebari atat asupra schemei, cat si asupra viitorului euro,anunţă Reuters

Verdictul este o lovitură pentru programul de achiziţii fără precedent de 2.000 de miliarde de euro, care a ajutat la repornirea economiei din zona euro după crizele financiară şi a datoriilor de acum un deceniu, despre care criticii susţin că a inundat pieţele cu bani ieftini şi a încurajat cheltuielile excesive ale unor guverne.

De asemenea, Curtea Constituţională din Karlsruhe se situează într-o poziţie discordantă cu Curtea Europeană de Justiţie, cea mai înaltă instanţă în materie de drept a Uniunii Europene, care a anulat în 2018 Public Sector Purchase Programme (PSPP).

Pe măsură ce obligaţiunile europene şi euro au scăzut, executivul UE a reafirmat „primatul dreptului UE” în ​​blocul comunitar, iar consiliul de conducere al BCE va avea o reuniune neprogramată marţi.

Judecătorii de la instanţa Karlsruhe au lăsat la latitudinea Bundesbank - cel mai mare participant la PSPP - să continue schema, dacă BCE ar putea arăta că este necesar, în ciuda „efectelor negative”.

Ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, a declarat că perioada acordată BCE pentru a demonstra necesitatea schemei este destul de lungă, iar Bundesbank ar putea rămâne în prezent în mecanismul european.

Programul de achiziţii pentru combaterea efectelor pandemiei al BCE, în valoare de 750 de miliarde de euro, aprobat luna trecută pentru susţinerea economiei afectată de coronavirus - a rămas neafectată, întrucât Curtea Constituţională a declarat că decizia sa nu se aplică în acest caz.

Între timp, PSPP reprezintă în prezent mai puţin de un sfert din achiziţiile lunare de obligaţiuni ale BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO