Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,3% în mai 2020, de la 2,7% în aprilie şi 3% în martie. De la începutul anului, preţul cartofilor a crescut cu 21%, preţul fructelor cu 25%.
Rata anuală inflaţiei a coborât în luna mai 2020 la 2,3%, în intervalul de jos al ţintei Băncii Naţionale a României (BNR). Scăderea a fost condusă de cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului, dar şi de cererea scăzută pentru bunurile de larg consum ca urmare a crizei sanitare. Cu toate acestea, preţurile alimentelor, care fac aproape o treime din coşul de consum al românilor, au continuat să crească.
Fructele proaspete au înregistrat în mai o scumpire de 25% de la începutul anului, în vreme ce cartofii au fost mai scumpi cu 21% faţă de mai 2019.
În aceeaşi vreme, combustibilul s-a ieftinit cu aproape 10% de la începutul anului, pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, dar şi datorită scăderii cererii de pe piaţă, ca urmare a restricţiilor de circulaţie din cauza pandemiei.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,3% în mai, după 2,7% în aprilie, susţinută de scumpirea alimentelor cu 5,2%, faţă de 5,7% în aprilie, a serviciilor cu 2,6% şi a mărfurilor nealimentare cu 0,15%. Astfel, inflaţia a intrat în partea de jos a intervalului-ţintă al BNR de +/- 2,5%. BNR estimează o rată a inflaţiei de 2,8% la finalul lui 2020 şi de 2,5% în 2021, faţă de 4,04% în 2019, potrivit datelor din raportul trimestrial al băncii centrale publicat de instituţie la finalul lunii mai.
Preţul alimentelor din România este de aşteptat să crească anul acesta, pe fondul unui an agricol secetos, dar şi din cauza deprecierii monedei naţionale. De asemenea, cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului au revenit pe creştere, ca şi cererea de combustibil, odată cu încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Preţul „la pompă“ al combustibilului deja a crescut în iunie cu aproape 10 bani faţă de aprilie.