ZF 24

Indexul alimentar ZF: Mâncarea s-a ieftinit cu 2% din toamnă

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Roşca, Mădălina Dediu Panaete

04.02.2014, 21:34 300

Zahărul s-a ieftinit cu aproape 10%, la fel şi cotletul de porc, în timp ce preţul uleiului s-a redus cu aproape nouă procente din septembrie până în prezent arată Indexul ALIMENTAR ZF care urmăreşte evoluţia preţurilor principalelor produse din coşul de consum.

Astfel, preţul principalelor 15 alimente din coşul de consum a scăzut din toamnă până în prezent cu 2% ca ur­mare a luptei tot mai acerbe dintre comercianţii care în­cearcă astfel să atragă clienţi noi în magazine.

„Scăderea de preţuri poate fi explicată prin faptul că există o concurenţă crescută în retail, iar puterea de cumpărare tot mai mică pune presiune pe preţuri“, spune  Dragoş Cabat, analist economic şi unul dintre proprietarii companiei de consultanţă Financial View.

Alexandru Vlad, românul care conduce operaţiunile locale ale Selgros, o reţea de cash&carry cu 19 magazine şi afaceri de peste 750 mil. euro pe an, este de asemenea de părere că scăderile de preţuri vin ca urmare a competiţiei tot mai acerbe din piaţă. Într-o perioadă în care românii sunt tot mai atenţi la modul în care îşi cheltuie banii şi se uită tot mai atent la preţ, acesta din urmă a devenit principala „armă“ în lupta comercianţilor pentru a atrage clienţii în magazine.

Consumul a avansat anul trecut cu 0,5% faţă de 2012, în condiţiile în care decembrie (cu un plus de 6,7%) a trans­format stagnarea din primele 11 luni într-o uşoară creştere.

Citiţi pe ZF Corporate:

-  evoluţia valorii coşului mediu în ultimii ani

- detalii despre evoluţia preţurilor la categoriile de produse incluse în index

- opinia lui Alexandru Vlad despre comportamentul consumatorului român

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2014

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO