ZF 24

Independenţa faţă de importurile de gaze ruseşti, un „acord confidenţial“ semnat în trei: Petrom, Exxon şi Transgaz. „Statul român nu este parte din acord“

De la stânga la dreapta: Valentin Mircea (expert în concurenţă, senior partner Mircea&Asociaţii); Silvia Vlăsceanu (director general Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie), Carmen Neagu (preşedinta Consiliului de Supraveghere al Transelectrica), Cristi Dimitriu (director general editorial Mediafax), Răzvan Nicolescu (ministrul delegat pentru energie), Niculae Havrileţ (preşedintele ANRE), Corneliu Bodea (vicepreşedinte Adrem Invest) şi  Remus Borza (Euro Insol, administrator judiciar Hidroelectrica), la conferinţa „Mediafax Talks About Energy“

De la stânga la dreapta: Valentin Mircea (expert în concurenţă, senior partner Mircea&Asociaţii); Silvia Vlăsceanu (director general Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie), Carmen Neagu (preşedinta Consiliului de Supraveghere al Transelectrica), Cristi Dimitriu (director general editorial Mediafax), Răzvan Nicolescu (ministrul delegat pentru energie), Niculae Havrileţ (preşedintele ANRE), Corneliu Bodea (vicepreşedinte Adrem Invest) şi Remus Borza (Euro Insol, administrator judiciar Hidroelectrica), la conferinţa „Mediafax Talks About Energy“

Autor: Roxana Petrescu

02.06.2014, 00:07 777
Gazul care ar urma să fie extras din Marea Neagră va fi in­jec­tat în sistemul naţional de trans­port, garanţie fiind un acord se­cret semnat de Pe­trom, Exxon­Mo­bil, cele două companii care fac lu­cră­rile de explorare în perimetrul Neptun, şi Tran­sgaz, compania naţională de transport al ga­zelor naturale.

De acest acord depinde in­de­pen­denţa pieţei interne faţă de importurile de ga­ze din Rusia, dar deocam­dată nu se ştie nici­unul dintre termenii acestui document secret.

Informaţiile vin în contextul în care la ju­mă­tatea anului trecut, şeful OMV, acţio­na­rul majoritar al Petrom, vorbea despre pro­pria conductă a austriecilor care să urmeze tra­seul defunc­tului Nabucco. Mai mult, un memorandum recent semnat între OMV şi Gazprom face din Austria punctul final al gazo­ductului South Stream, ridicând astfel în­tre­bări dacă proiectul rusesc nu ar putea fi ali­mentat şi cu gaz din Marea Neagră. Pri­me­le molecule de gaze din perimetrul Neptun din Marea Neagră ar urma să fie pro­duse abia spre sfârşitul acestui deceniu şi deocamdată aces­te cantităţi sunt singurele care ar putea asigura independenţa energe­tică a Româ­niei de importurile de gaze.

„Săptămâna trecută a fost semnat un acord între Petrom, ExxonMobil şi Trans­gaz. Statul român nu este parte din acest acord. Este un acord scris. Este un lucru de normalitate ca gazul din Marea Neagră să intre în sistemul românesc şi trebuie şi Trans­gaz să fie gata pentru acest mo­ment. Este un acord con­fidenţial“, a de­cla­rat Răz­van Nico­les­cu, ministrul ener­giei, în cadrul confe­rin­ţei Mediafax Talks About Energy organizată la finalul săptămânii trecute.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO