Burse - Fonduri mutuale

Inchiderea Rafo a dat peste cap planurile Conpet

11.03.2008, 20:40 27

Compania de transport prin conducte Conpet Ploiesti (COTE) va fi afectata in acest an de inchiderea, incepand cu luna februarie, a rafinariei Rafo Onesti, dupa ce compania contractase de la Conpet o cantitate aferenta intregului an. Rafo este inchisa temporar pentru retehnologizare.
"Din pacate, cand am constituit bugetul pentru anul curent problema Rafo nu era pe tapet. Discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii Rafo au condus la ideea ca in 2008 vor transporta cat intr-un an intreg", spune Liviu Ilasi, directorul general al Conpet Ploiesti.
El a precizat ca Rafo Onesti a transportat la parametri obisnuiti doar in luna ianuarie a acestui an si foarte putin in februarie.
"Cu siguranta va fi nevoie de o rectificare de buget. Veniturile bugetate vor fi diminuate cu aproximativ 10%. Intr-o varianta optimista speram ca indicatorii din acest an sa fie comparabili cu cei din anul precedent", spune Liviu Ilasi.
El a precizat ca dintre ceilalti clienti ai Conpet pana in prezent nu au intervenit modificari in cantitatile contractate. Conpet si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 366,87 mil. lei (104,82 mil. euro), in crestere cu 17% fata de cele realizate anul trecut, si un profit brut de 15,5 mil. lei (4,4 mil. euro), mai mic cu 40% comparativ cu castigul obtinut in 2007.
Anul trecut, compania si-a depasit de doua ori tinta de profit dupa bugetul rectificat, cu un castig net de 19,3 mil. lei (5,7 mil. euro) si a obtinut venituri totale de 313,4 mil. lei (93,9 mil. euro), cu 7,8% peste cele previzionate. Conpet a trecut si anul trecut printr-o situatie asemanatoare, cand Rafo a transportat hidrocarburi doar incepand cu a doua parte a anului. Bugetul total alocat pentru salarii a fost majorat cu 26% fata de anul precedent, pana la 61,3 mil. lei (17,5 mil. euro).
"Fondul de salarii a fost indexat in limita indicatorului de inflatie calculat la salariile din luna decembrie a anului trecut", a precizat Ilasi.
Conpet intentioneaza sa implementeze in acest an un sistem informatic pentru care licitatia este in curs si pentru care estima ca va investi circa 7 mil. euro.
Pentru tot anul 2008, Conpet si-a programat investitii in valoare de 64,6 milioane de lei (18,4 mil. euro), din care cea mai mare parte este destinata reabilitarii sistemului de conducte si modernizarii acestuia.
Conpet Ploiesti si Oil Terminal au fost desemnate din partea Romaniei pentru a face parte din actionariatul companiei de dezvoltare a proiectului pentru realizarea oleoductului Constanta-Trieste, denumit Pan European Oil Pipeline (PEOP). Acordul pentru infiintarea acestei companii urmeaza sa fie semnat la finele acestei luni.
"Slovenia vrea sa sustina proiectul, dar fara sa se implice activ. Inca nu se stie care va fi valoarea capitalului social al firmei care se va ocupa de proiect. Romania probabil va avea o cincime sau o patrime din capitalul acesteia".
Daca in luna martie se va constitui compania, pana la sfarsitul anului cred ca se pot face pasi importanti pentru declansarea proiectului. Totusi, mai devreme de anul 2009 nu poate fi demarat si, in functie de capacitatea conductei, finalizarea lui poate dura 2-3 ani", a precizat Liviu Ilasi.
Daca proiectul va fi finalizat, Conpet ar putea opera o capacitate de peste sapte ori mai mare comparativ cu cea curenta, capacitatea anuala a oleoductului ridicandu-se la 60-90 milioane de tone de petrol.
In prezent, capacitatea totala a Conpet se ridica la 20-22 mil. tone, insa aceasta nu este folosita la capacitatea maxima, anul trecut cantitatea transportata fiind in jurul a 7,5-8 milioane de tone.
Actiunile Conpet au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 41,1 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 93 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO