LIVE: ZF Lecţii de business: Cum s-a produs schimbarea de generaţie într-una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din România şi cum se va dezvolta Cris-Tim pe termen lung? Aflaţi de la Radu Timiş Jr., CEO-ul Cris-Tim
ZF 24

Încasările din TVA, care reprezintă mai mult de 20% din veniturile bugetului de stat, s-au dublat în ultimii 10 ani

Veniturile bugetului general consolidat din TVA s-au dublat în ultimii ani, chiar dacă în 2016 a fost scăzută cota de TVA standard cu 4 puncte procentuale, de la 24% la 20%, iar pentru alimentel de bază cota de TVA s-a modificat la 9%. Începând cu 2017, cota standard de TVA a mai scăzut cu un punct procentual. Modificarea din 2016 s-a văzut în încasările la buget, singurul an din 2010 încoace când încasările din TVA au scăzut - aproape 10%, de la 57 mld. lei în 2015 la 51,7 mld. lei în 2016. În 2017, în ciuda operării unei noi reduceri a cotei standard de TVA (de la 20% la 19%), încasările statului din TVA au crescut cu mai bine de trei procente.

Statul a încasat din TVA la nivelul anului 2019 65 mld. lei, în creştere faţă de 2018 cu 9,7%, arată execuţia bugetului general consolidat, publicată de Finanţe. Estimarea Finanţelor pentru 2020 este că încasările din TVA vor aduce bugetului de stat 72 mld. lei, o pondere de 20% în veniturile bugetare totale.

Începând cu anul 2019 au fost modificate mai multe cote ale TVA pentru anumite servicii şi produse. Astfel, pentru serviciile de canalizare cota de TVA a scăzut la 9%, pentru transportarea persoanelor în scopuri turistice cota de TVA a scăzut de la 19% la 5%. În ceea ce priveşte serviciile de catering şi restaurant, cota de TVA a scăzut la 9%, la fel şi pentru distribuirea apei potabile şi a apei pentru irigaţii.

Cota de TVA de 5% se aplică în acest moment pentru manuale şcoalare, reviste şi publicaţii, în afară de cele publicitare. De asemenea, serviciile hoteliere beneficiază de TVA de 5%, la fel şi casele pentru care valoarea este mai mică de 450.000 de lei, precum şi casele construite în scopuri sociale.

În Parlament este în acest momennt un proiect de redcuere a cotei standard de TVA de la 19% la 16%. Legea a trect în decembrie anul trecut de Senat, însă Camera Deputaţilor a retrimis-o în la comisii. Aplicarea legii ar fi avut un impact bugetar de 12 mld. lei în 2020, un efort mult prea mare pentru bugetul României deja întins la maximum. Consumul final, principalul motor de creştere a veniturilor bugetare din TVA, s-a dublat în ultimii 10 ani, de la circa

419 mld. lei preţuri curente în 2010 la 829,3 mld. lei în 2019, potrivit datelor şi estimărilor de la Statistică şi Prognoză, o creştere în linie cu evoluţia econoică a României - de la un PIB de 530 mld. lei în 2010 la o economie de 1.040 mld. lei în 2019.

Cu toate acestea, veniturile fiscale ca pondere în PIB în România rămân la un nivel cu mult sub media europeană. În acelaşi timp, gap-ul de TVA (diferenţa dintre cât şi-a propus statul să încaseze din TVA şi cât a încasat efectiv) este la cel mai mare nivel din Uniunea Europeană.


 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.