ZF 24

In Romania va functiona un laser de o putere "inca neimaginata de cercetatori"

In Romania va functiona un laser de o putere "inca neimaginata de cercetatori"
03.12.2009, 18:07 26

Consiliul celor 27 de ministri europeni ai cercetarii dinComunitatea Europeana au aprobat, joi, declaratia prin careRomania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreunainfrastructura pan-europeana de cercetare ELI, pentru realizareacelui mai puternic laser din istorie, scrie Mediafax.

"Autoritatile de la Bruxelles au aprobat declaratia Cehiei,Ungariei si Romaniei privind proiectul ELI (Extreme LightInfrastructure), primul proiect pan-european din partea de Est a'Cortinei de Fier'. Astfel, in Romania se va construi si vafunctiona un sistem de laser de putere inca neimaginata decercetatori. Aceasta inseamna beneficii extreme pentru domeniulafacerilor, pentru sanatate, pentru societatea noastra intotalitatea ei", a spus vicepresedintele Autoritatii Nationalepentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Marius Enachescu, prezent lareuniunea de la Bruxelles.

Cu ocazia reuniunii de joi, Romania, Cehia si Ungaria au facut odeclaratie comuna privind construirea impreuna a infrastructuriipan-europene de cercetare ELI - Infrastructura de Lumina Extrema,fiecare din cele trei tari avand de realizat o anumita parte dinacest proiect, se arata intr-un comunicat al ANCS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO