Bănci și Asigurări

Imobiliarele bat bancile in preferinta pentru economisire

14.11.2007, 21:25 23

Depozitele bancare se situeaza pe locul al doilea in topul instrumentelor de economisire preferate de romani, cele mai sigure plasamente fiind considerate bunurile imobiliare, potrivit unui sondaj realizat de Metro Media Transilvania la cererea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
"Dupa investitiile realizate in imobiliare, sunt preferate, in proportii egale, de 22%, depozitele la banci si investitiile in metale pretioase si aur", a declarat ieri Alexandru Matei, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor (FGDB), citand rezultatele studiului.
In ceea ce priveste profitabilitatea metodei de economisire, romanii considera ca imobiliarele si metalele pretioase au un randament mai bun decat depozitele bancare.
Studiul a mai relevat ca doar 2% dintre respondenti reusesc sa economiseasca usor, fara restrangeri de la alte cheltuieli, iar 44% nu reusesc sa economiseasca niciodata. Bucurestenii si dobrogenii se afla, in proportie de peste 50%, printre cei care afirma ca reusesc sa economiseasca, la polul opus regasindu-se moldovenii si oltenii.
In ultimul an, 33,2% din numarul participantilor la sondaj si-au pastrat economiile in casa, in timp 21,3% le-au plasat in depozite in lei, iar 11,9% au deschis conturi curente in lei. Aceste preferinte se pastreaza si pentru economiile pe care respondentii le vor realiza anul viitor.
Studiul a fost realizat in luna iulie, pe un esantion de 2.023 de persoane cu varste de peste 18 ani, din mediul rural si urban, avand o marja de eroare de +/- 2,2%.
Seful FGDB a mai spus ca valoarea depozitelor bancare a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 184,72 mld. lei, in crestere cu 51% fata de nivelul de 121,89 mld. lei inregistrat la finele anului trecut.
La sfarsitul lunii septembrie, valoarea totala nominala a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond se ridica la 176,6 mld. lei, in crestere de la 113,89 mld. lei la sfarsitul anului trecut.
El a mai spus ca depozitul mediu garantat in primul semestru al anului a fost de 4.400 de lei, in crestere cu 3,3% fata de semestrul al doilea al anului trecut, in timp ce depozitul mediu nominal al institutiilor de credit participante la Fond este dublu, de 9.000 lei, cu 43,5% mai mult decat la sfarsitul lunii decembrie.
Peste 68% din depozitele garantate de Fond in primele sase luni ale anului apartin persoanelor fizice, cea mai mare parte a depozitelor garantate fiind constituite in moneda nationala.
La sfarsitul lunii iunie, Fondul inregistra 17,09 milioane de titulari de depozite garantate din care 16,2 milioane erau persoane fizice.
Capitalurile proprii ale Fondului acopereau la sfarsitul primului semestru 1,03% din volumul total al depozitelor garantate, in crestere de la 0,98% la sfarsitul anului trecut.
Adaugand valoarea totala a liniilor de credit stand-by pentru 2007, gradul de acoperire al Fondului urca pana la 1,89%, cu 0,16% mai mare decat la sfarsitul lunii decembrie 2006.
La 30 iunie, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar avea capitaluri proprii de 775,93 milioane de lei, in crestere cu 13,2% fata de soldul din 2006, resurse care ar acoperi eventuale despagubiri simultane pentru deponentii de la 12 banci.
In primul semestru, Fondul a avut venituri de 27,3 mil. lei, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO