ZF 24

IHT: Atractivitatea Europei de Est pentru investitorii straini este in scadere

05.04.2007, 14:04 16

Cresterea salariilor, a preturilor activelor imobiliare si a impozitelor in statele din Europa Centrala si de Est ar putea determina marile companii internationale sa se orienteze catre noi regiuni geografice pentru externalizarea unor activitati, scrie International Herrald Tribune (IHT).

Caderea comunismului si instaurarea capitalismului in estul Europei au determinat noi oportunitati pentru investitorii straini, incantati de perspectiva exploatarii unoi regiuni ieftine pentru derularea afacerilor si de deschiderea accesului la 70 de milioane de potentiali clienti, comenteaza analistii.

La 18 ani de la descentralizarea economiei, Europa de Est prezinta primele semnale ca perioada de boom fara precedent s-ar putea apropia de sfarsit.

Desi marile companii continua procesul de extindere in regiune, salariile, preturile activelor imobiliare si taxele cresc intr-un ritm accelerat. Astfel, pentru companiile interesate de externalizarea operatiunilor de productie sau a unor servicii, noile state membre ale Uniunii Europene nu mai reprezinta afacerea de altadata.

Expertii apreciaza ca procesul de tranzitie este foarte subtil si uneori aproape imperceptibil, dar avertizeaza ca statele care se dezvolta rapid din Europa Centrala si de Est ar putea deveni in curand victimele propriului succes, solicitand preturi prea mari pentru ceea ce ofera.

"S-a mai intamplat si inainte, in Mexic, Singapore si Tailanda, si se va intampla in continuare, cata vreme vor exista regiuni cu costuri mai reduse si capital uman si politic care sa poata fi dezvoltat", a declarat Charlie Barnhart, consultant la firma Technology Forecasters din California. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO