ZF 24

Ieşim din criza Covid: Iohannis anunţă că de sâmbătă, 15 mai, nu mai purtăm măşti la exterior, se elimină restricţiile de circulaţie noaptea, iar magazinele revin la normal. Din 1 iunie nunţile şi botezurile la exterior nu mai au limită de participanţi dacă toată lumea este vaccinată

Ieşim din criza Covid: Iohannis anunţă că de...

Autor: Alex Ciutacu

13.05.2021, 18:11 8631

Preşedintele Iohannis a anunţat că de la data de 15 mai se renunţă la purtarea măştii la exterior, cu câteva excepţii, precum pieţele, târgurile sau staţiile de transport public. 

„Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu câteva excepţii, cum ar fi pieţe, târguri sau staţiile de transport public pentru că în mijloace de transport rămâne obligatorie, cum va rămâne şi la interior”. 

Totodată, preşedintele a anunţat că „o măsură care intră în vigoare imediat elimină restricţiile de noapte şi de program”.

„Prima măsură deci se renunţă la mască în aer liber. A doua măsură care intră în vigoare imediat este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi, simultan, se elimină restricţiile asupra programului agenţilor comerciali. Magazinele revin la programul normal”. 

În acelaşi timp, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile la 25% din capacitate, iar pragurile vor creşte etapizat în acest sens.  

Preşedintele Iohannis a expus modul în care autorităţile au gândit relaxarea, şi-anume etapizat. După 15 mai, următoarele termene care vor veni cu noi măsuri de relaxare vor fi 1 iunie, 1 iulie şi 1 august. 

Trebuie menţionat că aceste termene sunt corelate cu ţinte de vaccinare. 

Preşedintele a mai declarat că de la 1 iunie evenimentele precum nunţile, botezurile şi mesele festive organizate la exterior nu vor avea limită de participanţi cât timp organizatorul va putea dovedi că toţi cei care participă sunt vaccinaţi. În caz contrar, limita este de 70 de persoane.

În cazul evenimentelor la interior, limita va fi de 50 de persoane. Aceste praguri vor creşte gradual odată cu îndeplinirea obiectivelor din calendar. 

„Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, iar la 1 august 7 milioane de persoane”. 

El a mai spus că relaxarea trebuie să fie una „precaută” pentru ca relaxările din iunie să nu ducă la noi restricţii în august. 

„Am elaborat calendarul care cuprinde aceşti paşi până la 1 septembrie, urmând să reevaluăm la finalul verii pentru toamnă”. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO