ZF 24

Idei pentru Iohannis şi guvern pentru repornirea businesului şi a economiei

#zftrebuiesarepornimbusinessul

Idei pentru Iohannis şi guvern pentru repornirea...

Autor: Dana Ciriperu

04.04.2020, 00:03 967

♦ Businessul companiilor din România va scădea cu 50% în trimestrul al doilea din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019, mai exact de la afaceri totale de 1 mld. euro pe zi se evaporă 500 mil. euro în fiecare zi ♦ Pentru a păstra economia şi zeci de mii de locuri de muncă în viaţă, antreprenorii cer să fie lăsaţi să îşi desfăşoare activitatea: „Companiile trebuie încurajate să rămână active.“

Peste 300 de propuneri de la antreprenori, manageri, de la cititori ZF care au dorit să rămână anonimi au ajuns într-o singură zi în redacţia Ziarului Financiar (prin e-mail sau pe paginile de socializare), ca răs­puns la iniţiativa de a aduna idei şi so­lu­ţii pentru a trece businessul şi economia de criză.

„Şomajul tehnic nu face decât să încurajeze firmele să închidă. Statul ar trebui să plătească firmelor o parte din salariul angajaţilor şi să condiţioneze asta de păstrarea locurilor de muncă“, scrie George Marinescu, manager al Malex Thor SRL, firmă de transport cu 23 camioane şi 40 angajaţi.

La finalul lunii martie erau 500.000 de contracte de muncă suspendate, în con­diţiile în care previziunile iniţiale pen­tru 2020 indicau un număr total de 275.000 de şomeri în tot anul. Estimările ZF arată că la final de aprilie numărul şomerilor, inclusiv al celor aflaţi în şomaj tehnic, ar putea trece de 2 milioane de oameni. În doar o zi din aprilie, ANOFM a înregistrat cereri de suspendare a contractelor de muncă venite de la 6.000 de companii pentru peste 60.000 de angajaţi.

În România sunt 5,2 milioane de an­gajaţi, dintre care 1,2 milioane la stat şi 4 milioane în companii. Doar în microintreprinderi şi firme mici lucrează 1,7 milioane de oameni, iar acesta este nucleul cel mai fra­gil, dar şi cel mai numeros din businessul românesc.

„Acordaţi garanţii de stat pentru IMM-uri şi subvenţio­naţi cu 50% dobânda la credite pentru companii cu cifra de afa­ceri sub 1 milion de euro“, scrie şi Nichifor Boca, antreprenor stabilit din 2007 în Marea Britanie. Douăzeci de soluţii punc­tua­le a propus Nichifor Boca în mesajul trimis către ZF.

Sprijinul pentru IMM-uri, pentru antreprenorii aflaţi la început de drum este reafirmat de mulţi dintre cititorii care au trimis idei către guvernanţi prin intermediul ZF.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a ce­rut antreprenorilor să vină cu idei şi pro­puneri pentru Guvern, legate de cum să treacă economia şi businessul mai bine prin criză.

„Mă adresez antreprenorilor. Fiţi proactivi. Veniţi cu idei către guver­nanţi fiindcă suntem interesaţi să pro­movăm produse româneşti în această perioadă, cu precădere. Este o opor­tu­nitate foarte bună pentru mediul românesc. Avem nevoie de aceste materiale şi avem această oportuni­tate“, a spus preşedintele Klaus Iohan­nis la începutul acestei săptămâni.

În tot acest timp, peste 100 de alte fabrici din România au trimis do­cumente către Ministerul Economiei pentru a arăta ce pot şi ştiu să facă, însă din păcate pentru ele România este ţara în care Ministerul Economiei trebuie să trimită solicitările mai de­parte pentru că nu are atribuţii de achiziţii.

Dar cum economia nu poate rămâne pe loc, antreprenorii cer să fie „facilitată desfăşurarea activităţilor. Înainte de a primi ajutoare, avem nevoie să fim lăsaţi să ne desfăşurăm ac­tivitatea“, scrie un alt cititor al ZF, Sorin Gherghel.

Pe lista de soluţii oferite Guvernului şi Preşedintelui, antreprenorii şi managerii au mai scris: Detaşaţi antreprenori pentru administrarea crizei! Restrângeţi aparatul bugetar, eliminaţi sute de primării, digitalizaţi instituţiile publice, eliminaţi pensiile speciale! Încurajaţi cu orice preţ producţia românească, crearea unui lanţ din agricultură până la raft! Declanşaţi proiecte de infrastructură mari: autostrăzi, drumuri, căi ferate, spitale, şcoli, reţele de apă, canalizare şi gaze naturale!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO