ZF 24

Hoteluri în paragină şi condiţii mizere în unităţile de cazare din Eforie Sud şi Olimp. Un turist: „Hotelierii să transpire pentru bani, nu să cerşească“

Autor: Mirabela Tiron

01.08.2013, 21:49 15911

Ziarul Financiar a făcut marţi, 30 iulie, turul sta­ţiunilor Efo­rie Nord, Eforie Sud, Olimp, dar şi Mamaia pentru a vedea cum se prezintă în plin sezon aceste staţiuni.

După două ore pe Auto­strada Soarelui, la intrarea în Eforie Nord, pe dreapta, iese în evidenţă un hotel în paragină, Meteor, cu pereţi scorojiţi şi o curte mică neîngrijită. „De cinci ani este închis, l-au lăsat să se degradeze total“, spune reprezentanta vilei de lângă acest hotel.

Hotelul Meteor este deţinut de THR Marea Neagră, cea mai mare companie comercială de turism de pe litoralul românesc, dar şi din sud-estul Europei, aşa cum se prezintă pe propriul site, care are în total 34 de hoteluri şi 29 de unităţi de alimentaţie în  staţiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Saturn, Neptun şi Venus, potrivit ultimelor date disponibile.

Dan Matei Agathon este cel care a vândut hotelurile statului care au ajuns acum în paraginăDeşi deţine cele mai  multe hoteluri pe litoral, firma a raportat anul trecut afaceri de doar 30 mil. lei (6,6 mil. euro) - cât generează restaurantul Caru’ cu Bere din Bucureşti - şi un profit net de 3,1 mil. lei (680.000 de euro). Compania este listată la bursă, iar acţionarul ma­joritar, cu 77,7%, este SIF Transil­vania. Contactat de ZF pentru a lămuri de ce unele hoteluri de pe litoral au ajuns în paragină, Mihai Fercală, directorul SIF Transilvania (foto stânga), a răspuns: „Nu cunosc detalii pe active. Daţi mesaj la Linica Stan, directorul general adjunct.“ Linica Stan nu a răspuns.

„Nu ne-am cazat la hotel, ci la o vilă unde avem toate condiţiile. Plătim 90 de lei pe noapte pentru o cameră unde stăm toţi patru (trei adulţi şi un copil-n.red.). Venim aici de doi ani, preţurile sunt acceptabile“, spune Ion Dragomir din Piteşti, 38 de ani, de profesie şofer. El venise cu familia în Eforie Nord pentru un sejur de o săptămână.

În centrul staţiunii, la prânz, străduţele erau pline de turişti, la fel şi terasele de tip autoservire. Tot aici este amplasat şi hotelul de patru stele Europa, deţinut de George Copos, în care s-au făcut investiţii într-un centru spa. Tarifele însă sunt pentru cei cu bugete mari. Cu 195 de euro se rezervă o cameră dublă cu mic dejun la mijlocul lui august, potrivit site-ului de rezervări booking.com.

Cei mai mulţi turişti din Eforie pe care i-a găsit ZF alocaseră însă bugete de 70-100 de lei pe cameră pe noapte. „Ne-am cazat la cineva acasă în Eforie Nord şi plătim 70 de lei pe noapte“, a spus Mirel Popescu, din Turnu Se­verin.
 

Un comerciant din Eforie Nord: Vânzările sunt la un sfert faţă de anul trecut

Pe plaja din Eforie Nord, un şezlong şi o umbrelă se închiriază cu 10 lei pe zi în timpul săptămânii. La terasă, o ciorbă de burtă se vinde cu 7 lei, o bere cu 3,5 lei şi o apă plată la jumătate de litru cu 3 lei.

„Sunt turişti, dar vânzările noastre în iulie au fost la un sfert din ce aveam în aceeaşi lună anul trecut. A scăzut puterea de cumpărare. Turiştii cumpără ţigări, îngheţate ieftine şi apă“, spune vânzătoarea unui mic magazin de băuturi şi produse alimentare, situat în aer liber, în centrul staţiunii. În iulie, magazinul a avut vânzări de 1.500 de lei (341 euro), potrivit acesteia.
 

Cele mai multe hoteluri în paragină, în Eforie Sud. THR Marea Neagră încearcă să vândă aceste unităţi

Din Eforie Nord se ajunge în doar câteva minute cu maşina în staţiunea Eforie Sud. Pe drum însă, ZF nu a găsit niciun indicator care să arate cum se ajunge la plajă sau spre un anumit hotel. Câţiva localnici stăteau cu cheile caselor în mână şi cu panouri cu cazare. „Găsiţi toate condiţiile la noi, mai bine ca la hotel. Avem şi aer condiţionat“, încerca un localnic să îşi închirieze camerele.

Deşi se rezervă cu 60 de lei pe noapte camera dublă, la hotelul Măgura condiţiile sunt mizere: miroase urât în cameră, iar mocheta şi mobilierul sunt vechi. Proprietar: THR Marea Neagră (SIF Transilvania)

 

La câteva sute de metri de cele câteva persoane aflate în stradă cu cheile casei se vedea hotelul de două stele Măgura, deţinut tot de firma THR Marea Neagră. Pe uşa de la intrare era un afiş cu preţul camerei, 60 de lei pe noapte şi cu meniul zilei, 12 lei. „Avem camere libere“, a spus una dintre angajatele hotelului. ZF a intrat în două camere: în ambele a găsit covoare vechi, la fel ca tot mobilierul şi un miros urât. „Doar la parter mi­roase aşa“, a precizat o angajată.

Tot în Eforie Sud, ZF a găsit în paragină şi hotelurile Riviera şi Ancora, care sunt acum scoase la vânzare de THR Marea Neagră.
 

Plaja este curată, însă se pot vedea mai multe construcţii care nu respectă o linie arhitecturală

 

Doar sigla cu numele unităţii pus sub textul „Ministerul Turismului“ îţi mai arată că te afli în faţa unui hotel

Pe uşa clădirii fostului hotel Riviera (264 de camere) era lipit un afiş cu activele scoase la vânzare de firma proprietară, THR Marea Neagră, şi un altul cu „unitate în renovare“, alături de sigla cu numele hotelului şi al companiei, puse sub textul „Ministerul Turismului“. Nimeni nu era însă prin preajmă, ci doar câţiva câini stăteau în faţa unităţii lăsate în paragină.

Lângă hotelul de două stele Riviera se află hotelul Gloria, o altă unitate deţinută de THR Marea Neagră. Deşi era deschis, hotelul avea un aspect neîngrijit. Aşezate în linie, aceste hoteluri dărăpănate creează impresia că te afli într-o zonă părăsită, nicidecum într-o staţiune în care îţi doreşti să petreci vacanţa de vară. „Voi sta cinci zile în gazdă la cineva. Nu am ales un hotel pentru că nu este rentabil, nu sunt condiţii“, spune Alexandru Gheorghe, 27 de ani, din Ploieşti.

ZF a trimis o solicitare către THR Marea Neagră pentru a lămuri de ce aceste hoteluri au ajuns în paragină, însă nu a primit un răspuns. Printre unităţile scoase la vânzare de companie se numără Riviera, Ancora şi Măgura din Eforie Sud, Jupiter (260 de locuri) şi Neptun (în renovare) din Eforie Nord. Unităţile de cazare au fost construite între anii 1925 şi 1969.
 

Un turist: Hotelierii care nu oferă condiţii „cerşesc“, nicidecum nu vând camere

„Ce se întâmplă în Eforie Sud este cerşit. Hotelierii, care nu oferă condiţii şi vor să încaseze bani, cerşesc şi nu vând camere. Hotelurile sunt în paragină. Trebuie să transpiri ca să câştigi bani, nu să obţii fără să transpiri. Aşa şi la toalete, cer un 1 leu, dar  arată cum arată. În Suedia sau Norvegia nu vezi aşa ceva“, a spus Gheorghe Puţanu, sudor, care munceşte în Suedia.

Janeta Puţanu, soţia lui, de profesie sudor, dar care munceşte în Galaţi, spune că s-au cazat la o vilă modernă din staţiune, „avem toate condiţiile şi plătim 70 de lei pe noapte. Venim de 15 ani aici pentru că este mai puţin aglomerat. Din păcate nimeni nu îşi dă interesul să facă ceva pentru staţiunea asta. Plaja putea să fie amenajată, să aibă toalete, nu ca cele două murdare care există acum“.

Pe plaja din Eforie Sud erau grămezi de gunoaie, de la ambalaje ale alimentelor la sticle de băuturi alcoolice şi răcoritoare. Niciun coş de gunoi nu a văzut ZF în apropiere de plajă. Mai mult, chioşcuri pestriţe cu hot-dogi sau îngheţată funcţionau  în apropiere de plajă, fără să existe o ordine în modul de aşezare al acestor unităţi comerciale.
 

În Olimp, o apă 5 lei, iar o bere 8,5 lei. „Garnitura nu se vinde fără carne“

Din Eforie Sud, ZF a mers în staţiunea Olimp, din sudul litoralului. Nu a mai găsit agitaţia din Eforie Nord, ci doar câţiva turişti pe plajă. „Ho­telurile sunt în paragină. Multe lăsate aşa cum erau şi înainte de Revoluţie“, spune un turist, Ionuţ Pârvan, 50 de ani, de profesie şofer. El a venit din Bu­cureşti, unde locuieşte, pentru a petrece cu soţia o săptămână la mare. „Ne-am cazat la un hotel de două stele, unde plătim 100 de lei pe noapte“. „Saltelele de la pat sunt praf“, adaugă soţia lui.

Hotelul Panoramic din Olimp stă închis din cauză că proprietarul, Josef Goschy, nu investeşte în renovare

 

ZF a găsit două terase în faţa com­plexului Amfiteatru-Belvedere-Panora­mic, deţinut de Josef Goschy. O apă plată se vindea cu 5 lei, o bere cu 8,5 lei, o ciorbă cu 8 lei, o salată bulgărească cu 13 lei. „Nu servim  garnitura (cartofi prăjiţi sau cartofi cu rozmarin) dacă nu comandaţi şi carne. Asta e regula restaurantului“, spune o ospătăriţă de la restaurant. La finalul mesei, aduce doar nota, fără bon fiscal, pe care îl emite la cerere.

Firma care deţine terasa, Ellenrom, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 191.388 de lei (43.000 de euro) şi pierderi de circa 63.000 de lei (14.000 de euro), la 7 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.
 

Hotelierul Josef Goschy, care ţine închis un hotel din Olimp: Până nu vând ceva, nu renovez hotelul

Pe litoral, Josef Goschy are 1.326 de camere funcţionale prin firma Unita Turism, care au generat afaceri de 1,5 milioane de euro în primele şapte luni (fiind funcţionale însă doar din mai), nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit lui.

„Nu am urcat preţurile şi nu mă pot lăuda cu ceva anume, lumea (românii-n.red.) merge în Bulgaria“, a spus Goschy. Mai mult, el afirmă că „toţi vin acum în control şi dau amenzi“. Hotelul Panoramic din Olimp pe care îl are continuă să fie închis.

Întrebat de ZF dacă a deschis ho­te­lul Panoramic, cu 230 de camere, Goschy a spus că nu, pentru că acesta are nevoie de investiţii majore. „Până nu vând ceva sau nu am achitat datoriile la bănci, nu fac investiţii“, a spus Goschy.

El deţine trei hoteluri în Mamaia (Comandor, Amiral şi Orfeu) şi două în Cap Aurora (Onix şi Safir). Firma Unita Turism are în total 25 de hoteluri în ţară, ce generează afaceri de 10 mil. de euro. Aceeaşi cifră de afaceri o generează de exemplu doar două hoteluri de cinci stele, cu 83 de camere în total, de pe Coasta de Azur.
 

Hotelierul Micula, cu unităţi în Olimp: „Întrebaţi-o pe Grapini ce evaziune este la mare“

Tot în Olimp sunt mai multe hoteluri de două stele deţinute de fraţii Micula, care au fost doar văruite în exterior şi interior, dotările din cameră fiind vechi.

În perioada 2002-2003 fraţii Micula au achiziţionat, în urma unor licitaţii, 12 hoteluri în staţiunile Mamaia (com­plexul Unirea, Patria şi Naţional) şi Neptun - Olimp (hotelurile Banat, Romanţa, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Bâlea şi Clăbucet). Nu este clar câte hoteluri mai au la mare cei doi fraţi.

Contactat de ZF şi întrebat câte ho­teluri şi ce venituri se obţin la hotelurile de la mare, Ioan Micula nu a răspuns la întrebare, ci a spus „Întrebaţi-o pe Grapini (ministrul turismului - n.red.) ce evaziune este la mare. Cei care lucrează legal nu au nicio şansă, există o piaţă nefiscalizată imensă în România. Să se ia măsuri  imediate. Cine îşi permite să facă investiţii fără să aibă venituri lucrează la negru. Celor care lucrează legal li se confiscă pro­prie­tatea pentru că ei nu reuşesc să concu­reze cu cei care fac evaziune, să facă faţă fenomenului de evaziune“, a spus el.
 

O privatizare eşuată. Nimeni nu răspunde

Deşi statul a vândut hotelurile de la malul Mării Negre pentru că nu era un administrator bun, unii privaţi, care au cumpărat hoteluri şi le-au lăsat să se degradeze, neinvestind nimic în ele, au dovedit că sunt administratori mai slabi decât statul.

Cele mai multe hoteluri construite înainte de Revoluţie şi vândute de stat, în care nu s-au făcut investiţii, nu au nicio şansă să concureze cu cele ale bulgarilor, moderne, în care s-a investit. Din cauza faptului că multe hoteluri arată mai rău decât înainte de Revo­luţie, turiştii aleg litoralul bul­găresc, grecesc sau turcesc.

Litoralul românesc a  primit anul trecut doar un milion de turişti, potrivit datelor din piaţă.


Hotelul de două stele Riviera din Eforie Sud, lăsat în paragină, este închis. Proprietarul, THR Marea Nea

 
 

Hoteluri noi, de milioane de euro, construite în Mamaia-Năvodari şi Venus

La polul opus se află hotelurile de lux, de patru şi cinci stele, cele mai  multe situate în staţiunea Mamaia sau Năvodari şi construite de la zero. Tariful pe noapte însă nu este pentru toate bugetele, dat fiind că începe de la 100 de euro pe noapte pe cameră. Aici doar cei cu bugete mari pot petrece o vacanţă de lux. La hotelul Phoenicia Luxury de patru stele, o investiţie de 5 milioane de euro făcută de omul de afaceri Mohammad Murad, în Mamaia Nord, o cameră se rezervă cu 128 de euro pe noapte. Parcarea era plină marţi de maşini luxoase, de la Audi la Mercedes şi alte mărci.

Staţiunea cu cele mai multe hoteluri de lux este Mamaia, în care se găseşte hotelul Vega, cel mai scump hotel de pe litoral după tariful perceput pe noaptea de cazare, deţinut de Gabriel Co­mănescu. Printre unităţile de lux mai sunt hotelul Rex, deţinut de familia Adamescu şi care este închis anul acesta pentru lucrări de renovare, Arena Regia Hotel&Spa din Mamaia Nord, controlat de Mihai Manea şi Nicolae Moga şi hotelurile boutique Club Scandinavia şi California by Chevalet.

Şi omul de afaceri Ioan Niculae a investit circa 10 mil. euro în moderni­zarea hotelului de cinci stele Inter din staţiunea Venus, care a fost deschis anul acesta.
 

Ce spune Agathon, fostul ministru al turismului care a vândut hotelurile statului de pe litoral

Dan Matei Agathon (foto), fostul ministru al turismului în perioada 1992-1996 şi 2000-2003, perioadă în care s-au pri­vatizat hotelurile de la mare, spune că a vândut unităţile hoteliere prin licitaţie publică cu strigare pentru că voia să le vândă rapid.

„Neavând o direcţie de post­privatizare, aceste hoteluri nu se pu­teau vinde printr-un program de in­vestiţii, ca ulterior să le urmărim“. În­trebat de ZF dacă se simte responsabil pentru starea în care au ajuns hotelurile vândute de el, Agathon a spus că „am făcut o privatizare corectă, fără şpagă, cu licitaţie dată la televizor, probabil că sunt singurul din România. Dacă eram responsabil, acum nu mai vorbeam cu dumneavoastră, eram la Jilava“, a spus el. Agathon  a adăugat că Ministerul Turismului ar trebui să îi ia pe proprietarii de pe litoral care au lăsat hoteluri în paragină şi să le declasifice unităţile sau să le scoată din circuit dacă nu se angajează să in­vestească.
 

Răspunsul Autorităţii Naţionale din Turism: 80 de controale la hoteluri şi restaurante

ZF a trimis o solicitare către biroul de presă al Ministerului Turismului pen­tru a afla câte controale s-au făcut la uni­tăţile de cazare de pe litoral, câte amenzi s-au dat şi cum răspund proprietarii care îşi lasă unităţile în paragină, lucru ce afectează imaginea staţiunilor. Ministe­rul, prin biroul de presă, a direcţionat ZF către Auto­ritatea Naţională de Turism (ANT), problemele acestea fiind calificate drept „chestiuni care sunt în competenţa  ANT“.

ANT, condusă de Răzvan Filipescu, a transmis că nu intră în competenţa ANT clădirile în paragină de pe litoral şi că în sezonul estival au fost efectuate 80 de controale la structuri de cazare şi alimentaţie publică. „În urma acestor verificări au fost sancţionate 47 de unităţi cu amenzi în valoare totală de 415.000 lei (95.000 de euro) şi au fost retrase două certificate de clasificare şi două fişe anexă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO