ZF 24

Hossu: Reducerea liniara cu 25% a salariilor in sistemul bugetar este o neconstitutionala

14.05.2010, 13:34 28

Reducerea liniara cu 25% a salariilor in sistemul bugetar este omasura neconstitutionala, intrucat incalca legea contractelorcolective de munca, astfel ca aceasta masura nu poate fi impusaprin lege, a declarat, vineri, presedintele Cartel Alfa, BogdanHossu, informeaza Mediafax.

"Reducerea liniara a salariilor este o masura neconstitutionala.Exista o decizie a Curtii Constitutionale legata de acest lucru deacum un an-un an si jumatate, (...) care prevede clar ca o asemeneadecizie nu este valabila", a spus Hossu, dupa o intalnire la careau participat cu mai multi reprezentanti ai sindicatelor sioficiali din Ministerul Finantelor.

El a explicat ca reducerea salariilor din sistemul bugetar poatefi realizata numai prin acordul partilor, si nu printr-un sistemimpus prin legislatie.

In ceea ce priveste pensiile, Hossu a aratat ca mecanismul pecare Guvernul il are in vedere se refera la o scadere proportionalaa punctului de pensie.

"Nu este insa etic, si am subliniat acest lucru, pentru ca intoate tarile in care s-a facut efort de reducere datorita situatieide criza nu a fost niciunde distribuit liniar, ci intotdeauna s-adistribuit esalonat, protejand categoriile defavorizate", a afirmatHossu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO