ZF 24

Harta turistică a Europei, o „copie fidelă“ a hărţii economice. Doar unu din zece români îşi permite să plece în vacanţă, pe când în Norvegia 70% din cetăţeni sunt turişti

Harta turistică a Europei, o „copie fidelă“ a...

Autor: Cristina Roşca

01.08.2015, 09:00 5245

Doar unu din zece români îşi permite să plece anual într-o vacanţă de cel puţin patru nopţi, fie ea în România sau în străinătate, arată datele institutului de statistică european Eurostat.

Numărul turiştilor români este în uşoară creştere an de an (cu circa 120.000 de persoane în 2013 versus 2012), însă avansul este prea mic pentru a scoate România de pe ultima poziţie din Europa, fiind depăşită chiar şi de Bulgaria, cea mai săracă ţară din Europa şi cu un salariu mediu chiar mai mic decât cel de pe piaţa locală.

Harta numărului de turişti din fiecare ţară europeană respectă harta economică a bătrânului continent, în contextul în care în ţările dezvoltate din nordul Europei ponderea celor care călătoresc într-o vacanţă de cel puţin patru nopţi pe an depăşeşte 70%.

Cei mai mari călători sunt norvegienii, care sunt de altfel şi europenii cu cele mai mari salarii medii nete, de aproape 4.000 de euro. Prin comparaţie, în România salariul mediu net este de 380 de euro, de circa zece ori mai mic. În acest context, cea mai mare pondere din venitul unui român merge către cheltuieli de bază.

De altfel, alimentele, chiria, utilităţile şi carburanţii consumă peste 60% din banii populaţiei în România, potrivit datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Euromonitor. Astfel, nu mai rămân bani pentru educaţie, sănătate sau vacanţe. Un român alocă de altfel mai puţin de 10% pentru vacanţe, motiv pentru care numărul celor care călătoresc este foarte mic.

În ţările dezvoltate precum Norvegia, Danemarca sau Elveţia, salariul lunar este împărţit diferit în condiţiile în care pentru alimente nu se cheltuie nici 15%, faţă de 30% în România. În acest context, cei mai mulţi români care pleacă în vacanţă aleg România, ponderea numărului care îşi fac vacanţele peste graniţă fiind de doar câteva sute de mii de oameni, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Eurostat. De altfel, potrivit Eurostat, aproape toţi românii care nu pleacă în vacanţă invocă motive financiare. Situaţia subdezvoltării turismului local este vizibilă şi pe piaţa de aviaţie, în contextul în care din România nu există decât un număr redus de curse directe în afara Europei, iar operatorii low cost au ales ca destinaţii în special oraşele unde lucrează românii plecaţi peste graniţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO