ZF 24

Grupurile de lobby vor fi obligate sa dezvaluie bugetele si date despre clienti

20.03.2007, 12:12 14

Cele 15.000 de grupuri de lobby inregistrate la Bruxelles vor fi nevoite, incepand cu 2008, sa dezvaluie informatii despre clienti si taxele practicate, insa noua legislatie este criticata de organizatiile neguvernamentale, relateaza publicatia online EUObserver.

Proiectul Comisiei Europene destinat reglementarii activitatilor grupurilor de lobby va fi publicat miercuri. Documentul prevede crearea unui site administrat de doi oficiali UE, unde vor fi prezentate toate proiectele de Relatii Publice, precum si clientii, donatorii, bugetele si taxele organizatiilor de profil.

Organizatiile de lobby care nu se vor conforma reglementarilor nu vor avea dreptul sa ia parte la procesul decizional european. De altfel, in toamna anului 2007 va fi creat si un cod de conduita profesionala aplicat actiunilor de lobby.

"Comisia considera ca este necesar si proportionat sa fie declarate bugetele grupurilor de lobby si datele clientilor mari", argumenteaza proiectul conceput de Executivul comunitar.

Olivier Hoedeman, reprezentantul organizatiei olandeze Corporate Europe Observatory , precum si experti de la Transparency International (TI) si Greenpeace, care deja isi dezvaluie sursele de finantare, sustin ca "registrul" grupurilor de lobby nu rezolva problemele mai mari, cele referitoare la influentarea procesului decizional european. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO