ZF 24

Grupul bancar spaniol Caixa a pus lacăt sucursalei din România

Grupul bancar spaniol Caixa a pus lacăt sucursalei din...

Autor: Razvan Voican

20.01.2014, 13:17 50386

Caixabank (fostă La Caixa până în 2011), puternicul grup spaniol care în toamna lui 2007 îşi deschidea o sucursală în România cu ambiţia de a deveni un jucător relevant pe piaţa corporate, dar şi de a cumpăra o bancă de retail, şi-a închis operaţiunile locale.

Este prima sucursală a unui grup internaţional care pur şi simplu pune lacătul la uşă şi pleacă din România, în condiţiile în care nici nu avea un bilanţ local semnificativ care să fi făcut obiectul unei tranzacţii.


Recomandări ZF

Cea mai importantă ştire financiară a începutului de an / a deceniului. Deşi afectează în mod pozitiv două milioane de români şi familiile lor, ştirea nu a prins breaking news-ul

Un american econom s-a pensionat la 30 de ani. Este posibil şi în România?

Acum puteţi lua credite ipotecare în lei la dobânzi egale cu cele ale creditelor în euro. Calcule comparative făcute de ZF


Pe de altă parte, Caixabank este unul dintre acţionarii importanţi ai austriecilor de la Erste, care controlează BCR. Spaniolii deţin ceva mai mult de 9% din acţiunile Erste şi au încheiat un acord de parteneriat cu grupul austriac care le permite să-şi susţină indirect clienţii din regiune, inclusiv din România.

Sucursala locală a Caixabank începuse să raporteze profit la Ministerul Finanţelor din 2011. În 2012 a avut un profit net de 8,6 mil. lei.

Spaniolii au finanţat o serie de proiecte imobiliare, însă unele dintre acestea precum Laguna Residence dezvoltat de GEA au intrat în faliment.
În prezent mai operează pe piaţa din România 9 sucursale de bănci europene.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO