ZF 24

Grupul Alro a încheiat T1/2020 cu afaceri de 712 mil.lei, în scădere cu 7%, în timp ce pierderile s-au majorat la 110 mil.lei, de la 9 mil.lei în T1/2019. ”Ne-am confruntat cu condiţii exceptionale, cu o nouă realitate, efectele pandemiei globale COVID-19 lovind in toate economiile şi industriile”

Grupul Alro a încheiat T1/2020 cu afaceri de 712...

Autor: Roxana Rosu

14.05.2020, 11:19 149

Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, dupa capacitatea de producţie, a înregistrat în primele trei luni ale anului o cifră de afaceri consolidată de 712 milioane lei, în scădere cu 7%, în timp ce pierderile grupului s-au majorat la 110 milioane lei, faţă de 9 mlilioane lei în T1/2019.

„In primele trei luni ale anului 2020, ne-am confruntat cu conditii exceptionale, de fapt, cu o noua realitate, efectele pandemiei globale COVID-19 lovind in toate economiile si industriile. Am luat si continuam sa luam masuri rapide si eficiente pentru a atenua scaderea pietei si, cel mai important, pentru a asigura sanatatea si siguranta angajatilor nostri si a comunitatii locale in general, asigurandu-ne in acelasi timp ca functionam la parametri normali" a declarat Marian Năastase, preşedintele Consiliului de Administratie ALRO

De la mijlocul lunii februarie, Alro şi filialele sale au implementat proceduri pentru a preveni infectarea cu COVID-19 şi operează la parametri normali, cu un lanţ de distribuţie complet operaţional.

„In timp ce avansam cu programul nostru de investitii pentru reducerea consumului de energie si astfel a costurilor generale de productie, am continuat planul anti-criza de reducere a costurilor demarat inainte de schimbarile radicale survenite in intreaga lume, pentru a ne optimiza operatiunile si pentru a asigura continuitatea activitatii companiei si gestionarea ciclurile economice descendente”.

Diminuarea cererii de produse din aluminiu prelucrat a fost partial compensată de cererea mai mare de produse primare (in special sarma, care reprezinta o componenta esentiala pentru sectorul de utilitati publice), vânzările înregistrând volume mai ridicate cu 3,7% in T1 2020 comparativ cu T1 2019. In plus, atat produsele extrudate, cat si segmentul de bauxita au raportat rezultate bune şi vânzări cantitative mai mari.

Potrivit raportului, în 2020, Alro va continua aplice planul de reducere a costurilor demarat inainte de izbucnirea pandemiei COVID-19 şi se va concentra pe optimizarea productiei pentru a reacţiona mai bine la cerinţele pieţei cu evolutie rapdă din perspectiva atât a ofertei, cat si a cererii, şi reducând în continuare consumul intern de energie.

La nivel global, piaţa aluminiului si-a continuat tendinta de scădere, principalii factori fiind razboiul comercial dintre SUA şi China, politicile privind schimbările climatice şi izbucnirea pandemiei COVID-19, cererea scăzută în industria auto şi acumularea stocurilor de aluminiu, se precizează în raportul Alro.

La nivel local, volatilitatea pieţei energiei a continuat să impactexe cifra de afaceri a producătorului. In data de 11 mai 2020, Comisia Europeana a aprobat, in conformitate cu legislatia UE privind ajutoarele de stat, planurile Romaniei de a compensa partial companiile mari consumatoare de energie pentru preturile mai ridicate la energia electrica rezultate din costurile lor indirecte cu emisiile, in conformitate cu Schema de Tranzactionare a emisiilor din UE (ETS).

Schema va acoperi perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane EUR (1.397 milioane RON). De masura aceasta vor beneficia companiile active in Romania in sectoarele care se confrunta cu costuri semnificative pentru energia electrica si care sunt expuse in mod special la concurenta internationala, cum ar fi Alro si alte companii din 15 sectoare industriale romanesti si opt subsectoare. Schema este sustinuta direct de acest mecanism implementat pe teritoriul Uniunii Europene si nu afecteaza restul consumatorilor romani.

Alro Slatina este deţinută majoritar de grupul rus Vimetco (54,2%), în timp ce Pavăl Holding, companie a fraţilor Pavăl de la Dedeman, are o participaţie de 23,2%, iar Fondul Proprietatea deţine 10,2% din capitalul social.

Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO S.A. - producatorul de aluminiu, Alum S.A. - producatorul de alumina, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. - societatea de extractie a bauxitei, Vimetco Extrusion S.R.L. – producator de aluminiu extrudat, Conef S.A. – societate de tip holding si de management, Global Aluminium Ltd. - societate de tip holding si Bauxite Marketing Ltd - marketing. Avand aceasta structura, Grupul a creat un lant de productie integrat, asigurand materiile prime pentru ALRO.

Compania a încheiat anul 2019 cu pierderi de 67 mil. lei la nivel de grup şi vânzări de 2,8 mld. lei. Alro Slatina are 1 mld. lei capitalizare, iar de la începutul anului 2020 acţiunile au pierdut 35% din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO