ZF 24

Gruia Stoica trebuie să depună azi avansul de 20 mil. euro într-un cont escrow pentru preluarea CFR Marfă

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Mirabela Tiron

03.10.2013, 20:27 324

Astăzi este ultima zi în care omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul companiei Grup Feroviar Român (GFR), poate depune avansul de 20 de milioane de euro într-un cont escrow pentru preluarea pachetului majoritar, de 51%, al transportatorului de stat CFR Marfă.

Până la închiderea ediţiei, oficialii companiei nu au transmis când vor depune banii în contul deschis în urmă cu două zile. În acest cont trebuie să se depună un avans de 10% din preţul de cumpărare de 904,9 mil. lei (202 mil. euro). Depunerea avansului într-un cont escrow în termen de 32 de zile de la semnarea contractului (2 septembrie 2013) a fost una din condiţiile continuării procesului de privatizare.

GFR a fost declarată pe 20 iunie anul acesta câştigătoare în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de puţin peste 200 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni.

Pe 2 septembrie, Gruia Stoica a semnat contractul de privatizare. Mai mult, GFR trebuie să obţină şi avizul Consiliului Concurenţei pentru a depune restul sumei de 172 milioane de euro.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), a declarat, citat de Mediafax, că va trimite o solicitare GFR pentru completarea datelor din notificarea depusă privind preluarea CFR Marfă.

Potrivit legii, autoritatea are cinci luni pentru a lua o decizie cu privire la această potenţială tranzacţie, despre care a fost notificată şi Comisia Europeană.
Potrivit hotărârii de guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă, publicată în august anul acesta, dacă tranzacţia nu se finalizează în 60 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii (până pe 15 octombrie), contractul se anulează.

 Premierul Victor Ponta spunea în august că dacă nu se finalizează privatizarea CFR Marfă atunci va fi numit un manager privat, iar licitaţia de privatizare va fi reluată, cu termene mai rezonabile.

Recent, Ramona Mănescu, ministrul transporturilor declara că a cerut consultanţilor şi Consiliului Concurenţei un punct de vedere privind termenul de finalizare a privatizării şi că ar putea să fie discutată în Guvern o eventuală prelungire a acestuia.

Compania lui Gruia Stoica a avut anul trecut o cifră de afaceri de 813 milioane de lei (184 mil. euro) şi un profit de 28 milioane de lei (6,36 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Grampet, grupul din care face parte GFR, a fost desemnat câştigător şi al licitaţiei pentru preluarea pachetului de 75% din acţiunile operatorului de stat de transport feroviar de marfă din Croaţia, pentru suma de 60 de milioane de euro.

În România, piaţa de transport marfă pe calea ferată este de circa 50 de milioane de  tone de marfă, iar ca valoare se ridică la circa 500 mil. euro, potrivit datelor din piaţă. Grup Feroviar Român (GFR), parte a grupului Grampet (deţinut de Gruia Stoica), este cea mai mare firmă privată de transport marfă din România după cifra de afaceri şi cota de piaţă.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO