ZF 24

Goana dupa aur – varianta 2009

Goana dupa aur – varianta 2009
27.11.2009, 12:47 18

La Mendrisio, intr-un colt al Elvetiei unde se vorbeste italianasi unde cam o treime din aurul lumii este rafinat in lingouri,afacerile infloresc. In fiecare zi, bratari si coliere sosesc aiciin pungi de plastic - de la pietele din Orientul Mijlociu, de lacasele de amanet din Asia si de la bijutierii din Europa si Americade Nord, scrie BUSINESS Magazin.

"Ar putea fi aurul bunicii tale sau un cadou de la un fostiubit", spune Erhard Oberli, director executiv al Argor-Heraeus, oimportanta companie de profil de aici, care proceseaza circa 360 detone de aur anual. "Aurul nu dispare." In mijlocul unei efuziunimondiale alimentate de fonduri de investitii cu grad ridicat derisc, speculatori bogati si guverne care se grabesc sa facaprovizii din pretiosul material, pretul aurului a atins cotatiicare te amutesc.

Considerat multa vreme un refugiu pentru investitorii prudenti,aurul a crescut pe masura ce dolarul a slabit constant, deficitelebugetare s-au marit in SUA si in Europa, iar bancile centrale aucontinuat sa pompeze mii de miliarde de dolari in economie,generand temeri cu privire la o noua bula a activelor. "Nu auruls-a schimbat, ci cumparatorii de aur", afirma Suki Cooper, strategpentru piata de metale pretioase la Barclays Capital.

Cititi mai multe dupa noua goana dupa aur pewww.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO