ZF 24

Glutamatul, "al cincilea gust", prezent in majoritatea mezelurilor de pe piata, dauneaza grav sanatatii. E toxic si provoaca dependenta

14.02.2010, 12:50 210

Glutamatul, cunoscut si sub numele de "Al cincilea gust", esteun compus pe care industria alimentara il foloseste din belsug sicare poate face din orice aliment banal fara gust, unul cerut detoata lumea.

Asa se explica de ce unii sunt dependenti de mancarurileasiatice sau de produsele din restaurantele fast-food.

Trebuie sa stiti ca in spatele unui produs savuros se poateascunde o substanta alimentara avizata de legislatia europeana, darcare in cantitati mari, creeaza dependenta si poate deveni toxicapentru organism.

Glutamatul a fost descoperit in Japonia acum 100 de ani si afost preluat de industria mondiala a alimentelor. De pilda,producatorii de mezeluri, de condimente, chiar si bucatarii iladauga in produsele lor, pentru a crea senzatia de gust"savuros".

Medicii sustin ca glutamatul poate provoca afectiuni cardiace,gastrointestinale si in special neurologice. Ultimelemanifestandu-se prin depresie, migrene si ameteli.

Gustul identificat pentru prima data in Japonia si denumit"umami" este amplificat de glutamat, o substanta sintetizata dinzahar. O substanta care stimuleaza neuronii, creand starea deplacere.

Potrivit legii, glutamatul nu trebuie sa reprezinte mai mult de1% din totalul mancarii. Producatorii sustin ca nu depasesc aceastacantitate.

Sursa video: www.stirileprotv.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO