ZF 24

Cine gestionează cele 320 de miliarde de lei, veniturile statului într-un an? Ministerul de Finanţe are în subordinea sa 25.000 de angajaţi, dintre care 23.500 lucrează la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Autor: Miruna Diaconu

23.06.2020, 16:55 1272

Ministerul de Finanţe este cel mai important minister din structura administraţiei centrale, având în vedere că nu gestionează doar veniturile bugetului de stat, care s-au ridicat la nivelul de 320 miliarde lei în 2019, dar are şi puterea de a decide politicile fiscale ce influenţează economia României.

Ministerul de Finanţe, condus ministrul Florin Cîţu, are în subordinea sa 25.031 angajaţi, conform datelor cu privire la posturile ocupate în luna martie a acestui an publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe. Totodată, ministerul are trei unităţi în subordine şi anume Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi Comisia Naţională de Prognoză.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice are în administrare societăţi naţionale la care acesta exercită calitatea de reprezentant al statului ca acţionar, precum Compania Naţională „Imprimeria Naţională“, Compania Naţională „Loteria Română”, CEC Bank, Societatea Comercială Banca de Export - Import a României EximBank, Fondul Român de Contragarantare şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Anul acesta, bugetul Ministerului de Finanţe (doar bugetul ministerului) este de 5,3 miliarde lei, dintre care 3,2 miliarde lei se duc către cheltuielile cu personalul. În componenţa sa, ministerul (doar ministerul) are un număr maxim de posturi de 1.917, dar în luna mai, conform datelor disponibile pe site-ul ministerului, primeau salarii 1.537 de persoane. Ceea ce înseamnă că salariile Ministerului Finanţelor Publice reprezintă circa 60% din bugetul total alocat.

În luna mai, Ministerul Finanţelor Publice avea 4 secretari de stat, fiecare cu un venit lunar brut de peste 9.000 lei, care la rândul lor aveau 2-3 consilieri personali cu salarii cuprinse între 4.300 şi 5.900 lei/brut. Cel mai mare salariu din cadrul ministerului îl câştigă, firesc, ministrul finanţelor, care are un venit lunar de 12.700 lei, brut.

Cei mai mulţi angajaţi care se află în subordinea Ministerului de Finanţe sunt, de fapt, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, circa 23.500 de posturi ocupate. ANAF, condusă de preşedintele Mirela Călugăreanu, are în subordinea sa diferite direcţii regionale vamale, direcţii regionale antifraudă fiscală, care au sedii la nivel naţional.

Ministerul de Finanţe este unul dintre ministerele de linie care nu doar că se ocupă cu gestionarea banilor publici, ci şi cu implementarea diferitelor măsuri fiscale care au ca scop influenţarea bugetului de stat, dar şi a economiei în general.

 

Ministrul finanţelor publice  

⇔ Florin Cîţu: 2019-prezent

 

Secretari de stat  

⇔ Sebastian-Ioan Burduja: 2019-prezent

⇔ Gheorghe Pecingină: 2020-prezent

⇔ Mironel Panţuroiu: 2019-prezent

⇔ Attila Gyorgy : 2014-prezent

 

Secretar general

⇔ Marian Niculescu: 2020-prezent

 

Secretari generali adjuncţi

⇔ Tiberiu Horaţiu Gorun: 2020-prezent

⇔ Marius Zinca: 2020-prezent

 

Preşedinte ANAF

⇔ Mirela Călugăreanu: 2019-prezent

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO