ZF 24

George Butunoiu: scaderile salariale vor trece prin trei faze, ca urmare a crizei

12.01.2009, 15:08 22

Head-hunter-ul George Butunoiu apreciaza ca in functie de severitatea crizei, scaderile salariale vor trece prin trei faze:

   1. Prima este cea in care angajatii vor primi salarii mai mici decat ar fi primit inainte de criza."Acest lucru se intampla deja, e un fenomen aproape general in ultimele doua luni: fata de cat ar fi primit in august, de exemplu, cei cu salarii mari primesc cam cu 20 - 30% mai putin, cei cu salarii medii cam cu 10 - 15% mai putin, iar cei cu salarii mici cam cu 5% mai putin. Cei cu salarii foarte mici nu sunt si nu cred ca vor fi afectati. Noii angajati primesc automat salarii mai mici decat ar fi primit inainte de criza", spune Butunoiu.

   2. Intr-o a doua faza, angajatii vor primi sarcini suplimentare fara mariri de salarii, de cele mai multe ori de la angajatii dati afara, li se va mari volumul de munca, vor face ore suplimentare.

   3. In cel mai pesimist scenariu, salariile vor scadea pur si simplu. "Se micsoreaza salariul, ca alternativa la datul afara, daca nu sunt suficiente resurse. O alta varianta este ca salariatul sa primeasca un salariu mai mic, pe perioada crizei, insa diferenta i se restituie dupa ce trece criza si firma isi reface situatia financiara. Este o forma de creditare a societatii din partea angajatilor, care presupune incredere maxima de ambele parti."

 

Cititi mai mult aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO