ZF 24

Gazprom se joacă din nou cu robinetele de gaze. România a importat cu 45% mai puţine gaze în primul semestru şi se îndreaptă spre un nou minim de consum

Gazprom se joacă din nou cu robinetele de gaze. România...

Autor: Roxana Petrescu

09.10.2014, 13:01 457
Gazprom a redus iar cu 18% livrările către piaţa locală, dar acţiunea ruşilor are loc în contextul în care importurile de gaze ale României aproape s-au înjumătăţit în prima jumătate a anului, de la 1,27 miliarde de metri cubi în primul semestru din 2013 la 0,7 miliarde de metri cubi în primele şase luni ale acestui an, după cum arată datele din ra­poartele pu­bli­cate de Auto­ri­tatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
„Volumul total al livrărilor de gaze ruseşti din această perioadă este la un nivel foarte scăzut, sub 0,2 milioane de metri cubi pe zi, în condiţiile în care producţia României este la un nivel de aproximativ 31 de milioane de metri cubi pe zi“, a informat Departamentul pentru Energie. Producţia locală este asi­gurată în proporţii aproximativ egale de Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, şi Romgaz, companie deţinută de statul român.
 
Uite gazul, nu e gazul
 
Jocul Gazprom cu reducerile de gaze livrate spre România au început la jumătatea lunii septembrie, un alt caz fiind semnalat săpătmâna trecută, când livrările grupului rusesc au fost reduse cu 13% faţă de nivelul planificat.
 
Răzvan Nicolescu, ministrul energiei, a declarat în repetate rânduri că este de aşteptat ca astfel de mişcări din partea ruşilor să se repete, dar că România are capacitatea de a-şi asigura singură consumul, mai ales în contextul în care cererea continuă să scadă.
 
„România a înmagazinat până în acest moment cu un miliard de metri cubi de gaze natural mai mult decât obligaţiile legale stabilite de Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale“, au mai spus reprezentanţii Departamentului pentru Energie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO