ZF 24

Gândul: Cel care se luptă cu sonata lui Bartok. „Am luat-o razna complet”

Gândul: Cel care se luptă cu sonata lui Bartok. „Am...

Autor: Gandul Gandul

05.06.2016, 14:12 88

Ce ne-a făcut omul ăsta? A luat Stradivariusul la cântat şi a cotrobăit România. Alexandru Tomescu, de nouă ani în turneu cu vioara Stradivarius. Asta da istorie!

„Prima dată, la primele turnee, primele două - trei turnee, aşa, lumea venea la concerte atrasă de faima asta... a viorii, să o vadă, nu să o audă şi pe urmă şi-au dat seama că nu e mare lucru de văzut la vioară, dar este ceva interesant de auzit şi încetul cu încetul am reuşit să transform notorietatea asta pe care o avea vioara de obiect, într-o notorietate simbolică, într-o notorietate culturală. În ultimii ani, mai precis din 2011, am luat-o razna complet, nu vreau să mai prezint publicului programe care să  fie confortabile.

Anul acesta a atacat Bela Bartok. Imposibil de cântat, fiindcă Bartok a transpus „imposibilitatea vieţii”. Sonata lui Bartok a fost scrisă pe când al doilea război mondial era fără sfârşit. Violenţă, tragedie. Bartok trăia ca refugiat în America, fără bani, cu sănătatea scârţâind.

„Partitura de-o vezi, ai deja imaginea completă a catastrofei care-i acolo. Pe mine mă pasionează şi alpinismul, mă pasionează, aşa, la un nivel teoretic. Dar, în această sonată de Bela Bartok, a trebuit să fac.... am avut efectiv senzaţia că trebuia să mă caţăr pe un perete perfect vertical, fără nici o priză, fără nimic. Deci eu, efectiv, în fiecare zi, o zi după alta, încercam să-mi construiesc nişte mici puncte de sprijin, o măsură, deci nişte unităţi din astea, câteva secunde, să pot să le leg una de celelalte, să poată să se închege o primă idee muzicală acolo, pentru ca eu să pot merge mai departe, fiindcă, nu... deci, cu unghiile şi cu dinţii se apără sonata asta de orice intrus şi trebuie s-o cucereşti în primul rând fizic, să poţi s-o cânţi, pe urmă este a doua etapă în care o stăpâneşti fizic, ca un armăsar de ăsta pur-sânge. Muzica trebuie să o stăpâneşti şi de fiecare dată să intri în ea în aşa fel încât ea să poată izvorî din tine”

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO