ZF 24

Gabriel Dumitraşcu, Ministerul Economiei: Încercăm să scoatem cât mai repede Hidroelectrica din insolvenţă. Se pare că avem nişte căi extraordinare de atac

FOTO: Silviu Matei

FOTO: Silviu Matei

Autor: Radu Bostan, Andrei Cîrchelan

26.02.2014, 12:50 1216

Ministerul Economiei încearcă să aducă rapid Hidroelectrica în poziţia de ieri dimineaţă, atunci când compania îşi pregătea listarea, dar acum există prea multe necunoscute pentru a se vorbi de măsuri clare, a declarat la ZF Power Summit 2014 Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie din Ministerul Economiei.

“Concluzia este că încercăm să readucem Hidroelectrica în poziţia de ieri-dimineaţă, de a fi o companie pe care să o listăm la termenul asumat, în această vară”, a spus Dumitraşcu.
“Nu exclud varianta unei căi extraordinare de atac pentru că, după discuţii cu avocaţi, se pare că avem şi o cale extraordinară de atac”.

Dumitraşcu a povestit cum a primit anunţul intrării în insolvenţă a Hidroelectrica:

“Ieri dimineaţă eram convins că tot ce ne propusesem este perfect realizabil şi în acest sens lucrurile erau deja publice. S-a selectat un intermediar, a început lucrul, echipa s-a armonizat rapid. Ieri dimineaţă aş fi fost chiar foarte optimist şi aş fi spus că ceea ce ne-am asumat respectăm şi de data aceasta.”

“Plecând şi de la discuţiile din New York, iarăşi aveam sentimentul de încredere că păşim pe un tărâm pe care îl stăpânim. Intenţiile erau serioase, evenimentul era aşteptat. “

“Aseară lucrurile s-au schimbat. În jur de 5 şi jumătate, un telefon de la colegii de la Hidroelectrica ne-a dat vestea despre insolvenţă.”

“Nu mi-a venit să cred, am sperat că lucrurile nu stau chiar aşa. Nu avem nici acum hotărârea instanţei redactată, aşa că suntem în faza în care ne pripim să tragem concluzii.”

“Am avut discuţii privind eventualele posibilităţi de a continua procesul.”

“Nu exclud varianta unei căi extraordinare de atac pentru că, după discuţii cu avocaţi, se pare că avem şi o cale extraordinară de atac.”

“Concluzia este că încercăm să readucem Hidroelectrica în poziţia de ieri-dimineaţă, de a fi o companie pe care să o listăm la termenul asumat, în această vară.”

"Mâine vom avea o discuţie şi cu intermediarii şi vom stabili ce este mai bine pentru Hidroelectrica, bazându-ne pe contract. În cea mai rea variantă, cred că se va suspenda contractul pe o perioadă necesară ieşirii din insolvenţă."

"Cred că este greu de estimat astăzi (cât va dura să iasă din insolvenţă – n.red.) până nu vedem decizia instanţei. Nu putem să anticipăm un termen. Haideţi să mai aşteptăm câteva zile şi după ce vom avea toate cerinţele, vom putea estima timpul necesar pentru a rezolva problemele indicate. Acum e prematur, nimeni nu are datele."

 "Am cerut ca în etapa următoare, de insolvenţă, să încercăm să continuăm restructurarea Hidroelectrica, ca şi când ar urma să fie listată în vară. În continuare compania are nişte probleme structurale care trebuie tratate. "

“Pentru Complexul Energetic Oltenia, aşteptarea este mult mai mică. Analizele noastre pe Oltenia spun următoarele lucruri cu impact în preţ: avem un excedent de capacitate minieră, nu-l putem absorbi, n-avem unde să-l folosim, deci va trebui să multiplicăm sau să venim într-o zonă de comercializare a cărbunului. Am identificat câteva soluţii ca aceste capacităţi excedentare de producţie minieră să fie scoase din CEO şi duse acolo unde sunt necesare”.

“Am pregătit câteva acte normative, am discutat cu Fondul Proprietatea, consecinţa fiind o mai mare atractivitate a CEO la privatizare. O să scadă numărul de angajaţi ai CEO prin acest transfer de active, influenţa va fi directă în costuri. Prin acest mecanism reuşim să deblocăm o parte din arieratele existente în relaţia CEO-alte societăţi comerciale. “

“Electrica e o companie deja integrată de ani de zile. Că s-a făcut această integrare fără să se evalueze corect efectul e altă discuţie. Dar e integrată. Aici e nevoie de o nouă abordare strategică. Noi am constatat, observând ce se întâmplă în spaţiul din jur, că în distribuţie ori înghiţi pe alţii ori eşti înghiţit. În prospectul de emisiune vor exista elemente clare despre ce se intenţionează şi în ce stadiu suntem cu aceste intenţii. Nu e vorba doar de intenţii ci şi de paşi concreţi în acest sens. “

“Eu ştiu că s-a contestat ieşirea din insolvenţă, drept urmare nu ne ducem la momentul anterior insolvenţei. După cum ştim contractele au fost denunţate în procedura insolvenţei, ele rămân denunţate. Mergem pe aceeaşi linie, contractele acelea pentru noi nu mai există.”

“Vom încerca să vedem ce vrea instanţa ca să închidem procedura insolvenţei. Vom face un plan în acord cu decizia instanţei şi vom face un plan pentru a scoate Hidroelectrica din insolvenţă.”

“ Dacă am citit corect ce vrea instanţa, ne întoarcem în 25 iunie 2013, înainte cu o zi de ieşirea din insolvenţă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO