ZF 24

Fraţii Comăniciu au ieşit din acţionariatul distribuitorului lactatelor Delaco

Tudor Comaniciu, unul dintre  fondatorii Delaco

Tudor Comaniciu, unul dintre fondatorii Delaco

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.10.2018, 11:41 1267

Grupul francez Savencia Fromage & Dairy, cu vânzări nete de 4,8 miliarde de euro anual, a preluat controlul integral al companiei Delaco Distribution, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lactatelor. Astfel, fondatorii Delaco - Tudor Comăniciu, Dragoş Comăniciu, Victor Vartolomei şi Romulus Dumitru – care mai aveau 28% din acţiunile companiei, au ieşit din acşionariatul distribuitorului de lactate.

Iniţial, în 2010, atunci când a intrat pe piaţă, Savencia (fost Bongrain) avea 52% din acţiunile Delaco. Savencia este co-lider pe piaţa de brânzeturi din Germania şi lider în Europa Centrală, conform datelor de pe site-ul companiei. Anul trecut, francezii au mai luat 20% din acţiunile Delaco Distribution.

Delaco Distribution a înregistrat în 2017 un profit net de aproape 9,5 milioane de lei (circa 2 mil. euro), de trei ori mai mic faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Pe de altă parte, numărul de angajaţi ai companiei a fost pe o pantă ascendentă, ajungând la un număr mediu de 448 salariaţi. Astfel, compania se îndreaptă cu paşi repezi spre pragul de 500 de angajaţi. Pe un trend pozitiv s-a păstrat şi cifra de afaceri, care s-a majorat cu aproape 105, până la 368,8 mil. lei (80 mil. euro).

Delaco are în portofoliu produse precum caşcaval, brânzeturi proaspete şi brânză topită sub brandurile Delaco, Apetito sau Del, dar şi brandul de unt Lurpak.

Povestea Delaco a început acum mai bine de 20 de ani, iniţial cu producţia de lactate. Ulterior, compania a externalizat producţia şi s-a concentrate pe distribuţie. Astfel, Delaco Distribution nu deţine o unitate de producţie pe plan local.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO