Business Internaţional

Fostului CEO al Citigroup ii este la fel de greu sa-si vanda casa pe cat i-a fost sa rezolve criza subprime

23.06.2008, 19:08 15

Locuinta cu cinci dormitoare detinuta de Prince in Greenwich, Connecticut, este pe piata de sase luni. In tot acest timp, el a micsorat pretul cu 300.000 de dolari, pana la 5,85 milioane de dolari, scrie Bloomberg.
Scaderea pietei rezidentiale a lovit comunitatile pe care Wall Street-ul le favorizeaza cel mai mult. Pretul mediu al unei locuinte a scazut cu 8,1% in Greenwich in primul trimestru al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut. Scaderea preturilor s-a ridicat la 25% in 14 din 19 suburbii bogate ale New Yorkului de la inceputul acestui an, conform unui sondaj al Bloomberg.
Scaderea indica faptul ca eliminarea a 83.000 de locuri de munca si pierderile de 393 de miliarde de dolari suferite de institutiile financiare in urma colapsului sectorului ipotecar subprime afecteaza chiar si cele mai scumpe piete imobiliare din Statele Unite.
"Nimic nu izoleaza aceste comunitati de ceea ce se intampla pe piata rezidentiala", spune Nicolas Retsinas, director al Joint Center for Housing Studies din cadrul Harvard University.
Prince, in varsta de 58 de ani, a platit mai putin de 4,48 milioane de dolari pentru locuinta din Greenwich in 2003, anul in care i-a succedat mentorului sau Sanford Weill in cadrul Citigroup.
Greenwich, un oras cu 61.000 de locuitori aflat la aproximativ 35 de mile nord-est de Manhattan, a atras finantisti ca Edward Lampert, presedinte al ESL Investments, si Weill, cat si peste 100 de fonduri de hedging. Pretul mediu al unei locuinte a scazut aici pana la 1,98 milioane de dolari in primul trimestru, conform Prudential Connecticut Realty, aproximativ de 10 ori peste media nationala.
Prince si-a scos prima data casa la vanzare in ianuarie, la doua luni dupa ce s-a retras din cadrul Citigroup, pe atunci cea mai mare banca americana din punct de vedere al activelor. Plecarea sa a survenit in conditiile in care banca inregistrase pierderi de 5,9 miliarde de dolari avand legatura cu sectorul subprime si se pregatea sa anunte noi pierderi de 18 miliarde de dolari.
Pierderi similare au dus la plecarea, in ultimul an, a directorilor executivi ai Merrill Lynch & Co., UBS si AIG, in conditiile in care inmultirea cazurilor de prescriere de ipoteci a accelerat prabusirea pietei rezidentiale.
Numarul americanilor in pericol sa-si piarda locuintele in urma declansarii unor astfel de proceduri a atins cel mai ridicat nivel din ultimele cel putin 3 decenii in primul trimestru al acestui an, conform Mortgage Bankers Association.
Vanzarile de locuinte noi si existente deja pe piata din Statele Unite au inceput sa scada la mijlocul anului 2005, intrerupand boom-ul inregistrat de piata rezidentiala timp de cinci ani. Preturile locuintelor deja existente pe piata au inceput sa scada in luna iulie a anului trecut si au incheiat anul sub nivelul din 2006, primul declin anual de la Marea Depresiune incoace, conform National Association of Realtors.
In timp ce pietele rezidentiale din state precum Florida, Nevada si Ohio s-au prabusit rapid, preturile din suburbiile New Yorkului au rezistat mai mult.
Piata rezidentiala stagneaza in jurul New Yorkului, in conditiile in care bancile cu necesitati mari de capital inaspresc conditiile de creditare. Creditorii percep dobanzi mai mari si cer avansuri mai consistente la creditele jumbo, cele situate peste limita la care Fannie Mae si Freddie Mac pot cumpara.
"Piata creditelor jumbo este in mod special vulnerabila in fata crizei pietelor de credit, pentru ca aceste credite, prin definitie, nu pot fi vandute sau securitizate de o entitate guvernamentala", a declarat Guy Cecala, publisher al Inside Mortgage Finance, un newsletter din Bethesda, Maryland.
Procentul de noi credite jumbo emise in primul trimestru a scazut cu aproape 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform Inside Mortgage Finance. Creditele jumbo emise in primul trimestru au reprezentat 7,7% din volumul total de noi credite.
Rata medie a dobanzii pentru un credit ipotecar jumbo pe 30 de ani se situa recent la 7,5%, comparativ cu 6,4% in cazul creditelor pe 30 de ani ce pot fi cumparate de Fannie Mae si Freddie Mac. Diferenta poate insemna 784 de dolari in plus pe luna la un credit de 1 milion de dolari.
In timp ce preturile scad in majoritatea comunitatilor analizate, costul achizitionarii unei locuinte in unele dintre cele mai bogate suburbii ale New Yorkului creste. In Wesport, Connecticut, pretul mediu a urcat cu 10%, pana la 1,38 milioane de dolari in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La nivel national, valorile locuinetelor au scazut cu 7,7% in primul trimestru al acestui an fata de perioada similara din 2007, conform Zillow.com. Scaderea a fost cea mai pronuntata din ultimii 12 ani.
In zona metropolitana ce cuprinde New York, New Jersey, Long Island si parti din Pennsylvania, Zillow estimeaza ca preturile au scazut cu 1,4% in anul incheiat pe 31 martie, declinul total ridicandu-se la 4% de la maximul atins in trimestrul al treilea al anului 2006.
"Ceea ce se intampla in aceasta zona este rezultatul inaspririi conditiilor de creditare, scaderii increderii consumatorilor si reducerilor de personal de pe Wall Street", arata Doug Werner, broker in cadrul Willia Pitt Sotheby's International Real Estate.
Pachetele de plati din industria serviciilor financiare ar putea scadea cu 20% in acest an pe fondul reducerii profiturilor companiilor, indica un studiu realizat in aprilie de Smart Cube, care furnizeaza analize si studii firmelor financiare. "Suntem extrem de dependenti de economia Wall Street", arata Chris Meyers din cadrul Houlihan Lawrence Real Estate din New York.
In Greenwich, unde Prince incearca sa-si vanda locuinta, au fost vandute 24 de locuinte in acest an in schimbul a peste 5 milioane de dolari, comparativ cu 113 anul trecut, conform Prudential Connecticut Realty.
Pana acum in acest an, proprietatile respective au stat pe piata in medie timp de 11 luni, comparativ cu mai putin de 7 luni in 2007. Acest lucru nu l-a impiedicat pe Prince sa cumpere in alte zone. In aprilie, acesta a achizitionat o proprietate in North Palm Beach, Florida, in schimbul a 3,3 milioane de dolari.
Unii locuitori din New Jersey trebuie sa astepte mult mai mult pentru a-si vinde locuintele. In Saddle River, la aproximativ 30 de mile nord de Manhattan, o locuinta a ramas pe piata timp de doi ani. Proprietatea a fost prima data listata la un pret de 8,69 milioane de dolari, pentru a fi vanduta in cele din urma in schimbul a 6,99 milioane de dolari.
"Exista cumparatori, insa acestia simt in mod categoric ca au de ales si ca pot negocia", spune Kathy Platt, agent imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO