ZF 24

Fondurile străine de investiţii şi-au redus expunerea la FP

Fondurile străine de investiţii şi-au redus expunerea...

Autor: Roxana Pricop

13.06.2014, 00:05 753

Deţinerile fondurilor străine de investiţii la Fondul Proprietatea (FP) au coborât până la 7,294 miliarde de acţiuni la finalul lunii mai. Investitorii străini au vândut 73 milioane de acţiuni FP în valoare estimată de 58 milioane de lei în primele cinci luni ale anului.

La finalul lunii mai fondurile străine de investiţii erau cei mai mari acţionari ai FP cu deţineri cumulate de 53,88% din capitalul social subscris de 13,538 miliarde de acţiuni, potrivit raportării lunare emise de FP.

Reducerea ponderii fondurilor străine în acţionariatul FP s-a văzut şi în evoluţia preţului acţiunii FP în acest an.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

În prezent acţiunile FP se tranzacţio­nează la o cotaţie de 0,81 lei/acţiune, în scădere cu 5% faţă de începutul anului. Acţiunile FP au crescut anul trecut cu peste 50%.

Ani la rând, fondurile străine au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni FP. În 2011, anul listării la bursă a fondului, aceştia au cumpărat 20% din acţiunile FP şi au ajuns la deţineri cumulate de 42% din fond.

În 2012 fondurile străine au mai luat 10% din FP, iar în 2013 achiziţiile făcute de investitorii instituţionali străini au fost de circa 1% din capitalul fondului, reiese din calculele ZF bazate pe raportările FP.

Fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, cu o deţinere de circa 17% din capitalul FP, potrivit celor mai recente raportări.

Fondurile de investiţii locale şi-au crescut participaţiile la FP până la un total de 1,2 miliarde de acţiuni la finalul lunii mai, faţă de deţineri de 1,16 miliarde de acţiuni la începutul anului. Altfel spus, fondurile locale au cumpărat 40 milioane de acţiuni FP în primele cinci luni, în valoare estimată de 32 milioane de lei.

Investitorii români persoane fizice au fost vânzători neţi în primele cinci luni. La finalul lunii mai, investitorii români persoane fizice deţineau 2,69 miliarde de acţiuni, faţă de 2,77 miliarde de acţiuni la începutul anului.

Fondul Proprietatea a fost cel mai important cumpărător din piaţă în luna mai.  Fondul a cumpărat 0,54% din propriile acţiuni, pentru care a plătit aproape 61 milioane de lei luna trecută. FP a început un nou program de răscumpărare în ultimele zile ale lunii martie şi vizează un număr de 252,8 milioane de acţiuni, reprezentând 1,83% din titluri. FP a răscumpărat deja aproape 163,2 milioane de acţiuni, respectiv 1,18% din toate titlurile sale şi 62,53% din acţiunile vizate în acest program. Pentru aceste acţiuni, fondul a plătit un total de 130,7 milioane de lei

Astfel, Fondul Proprietatea a ajuns să deţină 9,01% din propriile acţiuni, pachet care urmează să fie anulat, în baza deciziilor AGA prin care au fost aprobate programele de răscumpărare de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO