LIVE: Conferinţa Industria Românească: Investiţii pentru un viitor verde
ZF 24

Fondurile NN înghit tot mai multe pachete de acţiuni la companiile listate la Bucureşti. Cea mai recentă achiziţie, TeraPlast Bistriţa: 4,6% pentru 17,3 mil. lei

NN Pensii a ajuns la 11,6% din TeraPlast l  Fondurile NN au depăşit 5% din Romgaz şi 10% din Banca Transilvania şi Fondul Proprietatea. Circa 2 milioane de salariaţi sunt participanţi la fondul de pensii al NN. În luna aprilie 2020, aceştia au virat în conturile NN circa 239 de milioane de lei.

În ultima perioadă fondurile de pensii private Pilon II din România s-au poziţionat ca jucători din ce în ce mai importanţi la Bursa de la Bucureşti, raportând periodic deţineri de peste 5% din companii, cum ar fi la Romgaz, sau chiar 10%, la societăţi precum Fondul Proprietatea, Banca Transilvania sau, cea mai recentă raportare, la TeraPlast Bistriţa.

Deţinerile menţionate mai sus reprezintă cazul NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România, cu active totale de 21,6 mld. lei la aprilie 2020, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Achiziţiile fondurilor de pensii Pilon II ridică pe de o parte o problemă legată de fap­tul că Bursa ar putea ajunge mult prea mică pentru aceste fonduri şi, implicit, fondurile ar putea ajunge mult prea mari pentru Bursă. De asemenea, prin achiziţiile masive, fondurile de pensii reduc free float-ul companiilor (acţiu­nile disponibile la liber la tranzacţionare - n. red.), lăsând investitorilor felii din ce în ce mai mici.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.