ZF 24

Fondul Român de Contragarantare a acordat garantii de peste 1 miliard de lei IMM-urilor care au accesat în acest an credite pe componenta Garant Construct şi Innovation din cadrul Programului IMM Invest Plus

Fondul Român de Contragarantare a acordat garantii de...

Autor: Roxana Rosu

29.11.2023, 16:36 57

Fondul Român de Contragarantare (FRC) a acordat garantii de peste 1 miliard de lei IMM-urilor care au accesat credite pe componenta Garant Construct şi Innovation din cadrul Programului IMM Invest Plus în baza schemei de ajutor de stat pentru mediul de afaceri aprobată de Comisia Europeană pentru a contracara efectele războiului din Ucraina asupra firmelor româneşti.

De la finalul lunii martie 2023 şi până în prezent, FRC a procesat solicitările tuturor beneficiarilor interesaţi de obţinerea unor finanţări bancare garantate de stat şi cu facilităţi asociate privind plata dobânzilor şi a comisioanelor.

Garantiile acordate până în prezent reprezintă aproximativ 75% din plafonul alocat de Ministerul Finanţelor Fondului Român de Contragarantare până la 31 decembrie 2023 pentru componenta IMM a programului Garant Construct. Acesta dispune de o a doua componentă care vizează finanţarea proiectelor de construcţie, arhitectură/proiectare ale unităţilor administrativ teritoriale (primării, consilii judetene, etc. – UAT) cu un plafon individualizat de 200 milioane lei pentru care nu au fost înregistrate solicitări pe platforma imminvest.ro până în acest moment.

În ceea ce priveşte componenta Innovation, valoarea totală a plafonului alocat şi derulat în exclusivitate prin FRC este de aproximativ 750 milioane lei, din care suma utilizată până în prezent a depăşit 100 milioane lei, dublându-se practic valoarea garanţiilor acordate până în urmă cu 3 luni.

Sunt în curs de analiză garanţii pentru solicitările încărcate de instituţiile de credit partenere şi, respectiv, mai sunt în analiză la băncile partenere şi urmează să fie transmise la FRC în perioada următoare, alte solicitări de garantare a împrumuturilor pentru IMM-urile eligibile conform criteriilor specifice Innovation.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO