ZF 24

FMI: Rubla, moneda de referinta la nivel regional

08.06.2008, 17:31 13

Rubla ruseasca ar putea deveni o moneda in care sa fie constituite rezerve financiare la nivel regional, daca economia statului continua sa creasca, a declarat un oficial al Fondului Monetar International (FMI), informeaza Reuters.

"Este posibil ca rubla sa ajunga o valuta mult mai importanta la nivel global", a declarat John Lipsky, director general adjunct al fondului. "Reformele structurale necesare pentru atingerea acestui scop sunt in desfasurare, iar un program cronologic va fi definit pe masura aplicarii lor", a mai spus acesta.

Presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a afirmat, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, ca doreste sa transforme rubla intr-o moneda importanta pentru rezervele valutare la nivel regional, ca parte a strategiei Kremlinului de a face din Rusia un centru financiar international.

Potrivit lui Lipsky, principalele masuri necesare pentru ca Rusia sa atinga acest obiectiv sunt reducerea inflatiei si mentinerea cresterii economice puternice. Totodata, pentru ca rubla sa poata influenta pietele valutare internationale, Moscova are nevoie de un sector financiar puternic, a mai spus el.

FMI estimeaza un avans economic anual de 8 puncte procentuale pentru Rusia in 2008 si 2009, si un nivel de 14% al inflatiei preturilor de consum.

Tinta de inflatie a Kremlinului pentru acest an se situeaza la 10,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO