ZF 24

Fermierii văd o rază de lumină: Comisia Europeană a trimis prima tranşă de 10 milioane de euro pentru combaterea pestei porcine africane

Guvernul României a primit astăzi o prima tranşă, în valoare de 10 milioane de euro, pentru combaterea pestei porcine africane, de la Comisia Europeană. Aceasta reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene la acţiunile angajate de România pentru combaterea virusului pestei porcine africane, garantul total fiind în de 34,2 milioane de euro, se arată într-un comunicat transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De altfel, intenţia Comisiei Europene este de a plăti o altă sumă în avans, înainte de sfârşitul acestui an, dacă situaţia bugetară o permite.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a pestei porcine africane (PPA), au fost stinse până pe data de 7 decembrie, 12 focare în judeţul Satu Mare şi un focar din judeţul Dâmboviţa. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii deţinută de compania  Carniprod SRL şi-a reluat activitatea la jumătatea lunii august, potrivit celor mai recente date de pe site-ul ANSVSA.

Până în prezent, pesta porcină africană a juns în 295 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.100 de focare, dintre care 18 sunt exploataţii comerciale şi 381 de cazuri la misterţi. În total au fost eliminaţi peste 360.000 de porci afectaţi de boală şi au fost despăgubiţi circa 8.200 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 207 milioane de lei.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima dată pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.