ZF 24

​Fermierii primesc apă gratuită pentru irigaţii până la staţia de punere sub presiune. Preşedintele ANIF:„Costurile fermierilor pentru irigaţii vor scădea cu 60%”

​Fermierii primesc apă gratuită pentru irigaţii...

Autor: Roana Rotaru

12.05.2017, 13:29 1057
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Imbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu, a anunţat că apa pentru irigaţii va ajunge gratuit până la staţia de punere sub presiune, ceea ce va reduce costurile fermierilor pentru irigaţii cu până la 60%. Pentru acest proiect se asigură 90 mil. lei din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
 
„Marţi în Camera Deputaţilor s-a aprobat legea prin care toţi fermierii, care pot beneficia de pe aducţiunea principală de irigaţii, vor avea apă gratis la staţiile de punere sub pesiune. În momentul de faţă sunt costituie organizaţii pe un milion de hectare”, a declarat directorul general al ANIF în cadrul unei vizite pe teren la Amenajarea Hidrotehnică Pietroiu –Ştefan cel Mare, judeţul Ialomiţa.

Fără a avea însă infrastructura principală de irgaţii refăcută apa „gratis” nu va putea ajunge la fermier.

Directorul genral ANIF spune că Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România este realizabil, un program prin care MADR dispune de 1,015 miliarde de euro pentru perioada 2016 – 2020 pentru pentru reabilitare infrastructurii principale de irigaţii care alimentează o suprafaţă de circa 2 milioane hectare. Până acum aceşti bani nu au fost cheltuiţi.

În 1989 suprafaţa irigată a României era de 3,2 mil. de hectare, faţa de 145.000 de hectare irigate la sfârşitul anului 2014 potrivit MADR, lipsa unui sistem eficient de irigare fiind unul din principalele motive pentru rezultatele slabe din producţia agricolă anuală, deoarece agricultură românească este încă prea dependentă de condiţiile meteorologice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO