ZF 24

„Farfuria zburătoare” din anii 1950 care ar fi putut să parcurgă distanţa dintre New York şi Miami în 24 de minute. Galerie FOTO

 „Farfuria zburătoare” din anii 1950 care ar fi putut să parcurgă distanţa dintre New York şi Miami în 24 de minute. Galerie FOTO

Autor: Mădălina Dediu Panaete

13.10.2012, 12:01 2491

Poate că existenţa extratereştrilor nu a fost dovedită oficial, dar nava cu care se presupune că ei călătoresc ar fi putut să devină realitate, scrie Daily Mail.

Aceste diagrame şi schiţe în detaliu, date publicităţii luna trecută de către Arhivele Naţionale ale Statelor Unite, arată iniţiativa extraordinară a unor militari de a contrui o "farfurie zburătoare" complet funcţională care să patruleze cerul.

Proiectul se numea "Project 1794".

Cu ajutorul acestei ambarcaţiuni s-ar fi putut parcurge distanţa dintre Miami şi New York în doar 24 de minute. Dacă acest proiect ar fi fost un succes o "farfurie zburătoare" care ar fi putut să atingă o viteză de 4100 de km pe oră (2.600 de mile pe oră) ar fi fost "dezlănţuită". Nava avea capacitatea să decoleze şi să aterizeze în plan vertical, fiind controlată şi stabilizată de un sistem de propulsie cu jet.

Proiectul a fost de la început sortit eşecului, însă cei implicaţi erau siguri că se află pe drumul cel bun.

"Designul acesta va asigura o performanţă superioară celei care era prezentată iniţial în contract", se precizează într-un memoriu din 1956.

Construcţia prototipului era estimată la 3 milioane de dolari atunci, dar acum costul unui asemenea proiect ar ajunge la aproximativ 27 de milioane de dolari, un preţ foarte mare pentru un proiect despre care nu se ştia dacă va deveni un succes. Potrivit site-ului wired.com, această "farfurie zburătoare" nu a reuşit să ajungă la nici 30.000 de metri altitudine. De fapt s-au chinuit să ridice nava la 2-3 metri înălţime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO