ZF 24

Exporturile de ceasuri elveţiene s-au prăbuşit la minimul ultimilor 6 ani

Exporturile de ceasuri elveţiene s-au prăbuşit la...

Autor: Greta Bogdan

19.06.2015, 13:07 2883

Valoarea livrărilor a scăzut cu 8,9%, la 1,9 miliarde de dolari în luna mai, a anunţat Federaţia Elveţiană din Industria Ceasurilor, acesta fiind cel mai mare declin înregistrat din noiembrie, 2009. 

Producătorii elveţieni se luptă să ajusteze preţurile ceasurilor la nivel mondial, în contextul în care francul a avut o creştere record anul acesta faţă de moneda euro. Lansarea ceasului Apple, care se pregăteşte să ia cu asalt şi piaţa din Elveţia, va împinge şi mai mult în jos preţul ceasurilor elveţiene.

“Exporturile mai ieftine către SUA ar putea fi afectate şi de lansarea Apple Watch”, afirmă Patrik Schwendimann, analist la Zuercher Kantonalbank din Zurich. Din acest motiv, piaţa din SUA va înregistra o creştere de doar câteva procente anul acesta, un ritm mai lent decât avansul de 6% consemnat în 2014, a precizat analistul.

Livrările au scăzut cu 14% în SUA şi cu 34% în Hong Kong, în condiţiile în care consumatorii chinezi achiziţionează frecvent ceasuri, profitând de taxele mici. În luna mai s-a lucrat cu două zile mai puţin faţă de aceeaşi lună din anul precedent.

Din cauza aprecierii dolarului şi a scăderii monedei euro, mulţi turişti din Asia preferă  Europa, în defavoarea pieţei din SUA. Asta ar putea explica scăderea numărului de transporturi în SUA, potrivit lui Deborah Aitken, analist Bloomberg Intelligence.

Proprietarului brandului Cartier, a redus preţurile în Hong Kong şi în ţările care au ca monedă dolarul american, în timp ce TAG Heuer a redus preţurile produselor Louis Vuitton (LVHM) din Hong Kong, în medie cu 13% în luna martie.

Acţiunile Richemont au scăzut cu 0,6%, iar titlurile Swatch Group AG au scăzut cu 0,8%, în timp ce LVMH deţin acţiuni cu 0,4% mai mari în Paris. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO