ZF 24

Explozie sau declin puternic al numărului de naşteri? Cum afectează pandemia ratele natalităţii

Explozie sau declin puternic al numărului de naşteri?...

Autor: Catalina Apostoiu

28.06.2021, 00:05 385

În momentul declanşării pan­demiei au apărut speculaţii intense privi­toare la efectul pe care aceasta îl va avea la nivel demografic. Primele date par să arate că criza a declanşat atât o creştere puternică a ratei natalităţii, cât şi un declin al acesteia, în funcţie de ţări, scrie Kate Ferguson de la Deutsche Welle.

În condiţiile în care oamenii trăiesc mai mult, iar costurile de trai cresc, ţările bogate încearcă să im­pul­sioneze natalitatea. Tinerii nu sunt dispuşi să plă­tească mai mult pentru în­treţinerea părinţilor şi bu­nicilor, în timp ce ge­neraţiile mai vechi se tem de perspectiva obli­ga­ţiei de a munci până la vârste mai înaintate.

Când a lovit pandemia, s-a spe­culat foarte mult cu pri­vire la impactul acesteia asupra ra­telor natalităţii. Va genera nesi­gu­ranţa financiară şi existenţială un declin pu­ternic al natalităţii? Sau se vor simţi oa­menii încurajaţi să-şi înceapă o fa­milie de şansa de a-şi încetini ritmul vieţii?

Primele rezultate variază semni­fica­tiv în funcţie de ţară şi de regiune. Statele Unite, ca şi China, au înre­gistrat în continuare un declin semni­ficativ al natalităţii.

Un raport recent indică o scădere cu 4% a numărului de naşteri în SUA anul trecut. Pre­şedintele american Joe Biden pare hotărât să inverseze ten­dinţa cu o serie de măsuri cum ar fi limi­tarea costului serviciilor de îng­ri­jire a copiilor pentru familiile cu veni­turi mici şi mijlocii la 7% din veniturile per gospodărie.

Însă impactul unor astfel de politici asupra ratelor fertilităţii din cea mai mare economie a lumii va deveni clar de-abia peste câţiva ani.

Între timp, în Germania apare un trend diferit. Datele pe martie arată că rata natalităţii din cea mai mare economie europeană a atins cel mai ridicat nivel pentru această lună din ultimii peste 20 de ani.

Există multe motive posibile. Unul este legat de plasa solidă de siguranţă socială, care a făcut posibil ca milioane de oameni să-şi păstreze locurile de muncă, fiind incluşi într-o generoasă schemă de şomaj tehnic în timpul pandemiei.

Un altul este legat de asigurarea obligatorie de sănătate, care i-a făcut poate pe mulţi să se simtă mai puţin te­mători în legătură cu soarta copiilor în caz de probleme. Au existat poate şi alţi factori, încă neidentificaţi.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO