ZF 24

Exerciţiul fizic modifică ADN-ul

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

26.12.2014, 14:00 2596

Este cunoscut faptul că exerciţiul îmbunătăţeşte forma fizică şi reduce riscul apariţiei bolilor, dar până acum nu se ştia clar cum anume se produc schimbările. Un studiu recent arată că exerciţiul fizic modifică forma genelor şi modul lor de funcţionare, îmbunătăţind starea generală de sănătate şi condiţia fizică, scrie The New York Times.

Gradul în care o genă răspunde semnalelor biochimice ale corpului este influenţat de procesul fde metilare, prin care ciorchini de atomi, numiţi grupuri de metil, se lipesc de exteriorul genei ca nişte moluşte microscopice. Oamenii de ştiinţă ştiau deja că tiparele de metilare se modifică în funcţie de modul de viaţă, de alimentaţie, sau de expunerea la factorii poluanţi. Dar nu se ştia până acum ce măsură exerciţiul fizic practicat în mod regulat pe termen lung influenţează metilarea.

Într-un studiu publicat luna aceasta de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au fost recrutaţi 23 de bărbaţi şi femei tineri şi sănătoşi, le-a fost testată condiţia fizică şi au fost supuşi mai multor analize medicale, inclusiv unei biopsii musculare. Apoi li s-a cerut să pedaleze pe o bicicletă folosind un singur picior câte 45 de minute, de patru ori pe săptămână timp de trei luni. După această perioadă oamenii de ştiinţă au repetat biopsia musculară şi celelalte analize în cazul fiecărui voluntar.

Nu a fost nicio surpriză că piciorul antrenat a devenit mai puternic decât celălalt. Dar mai interesante au fost modificările apărute în ADN-ul celulelor musculare.

 Folosind o analiză sofisticată a genomului, cercetătorii au ajuns la concluzia că în peste 5.000 de locaţii de pe genomul celulelor musculare ale piciorului antrenat se găseau acum noi tipare de metilare. Schimbările erau semnificative şi nu se regăseau şi în cazul piciorului neantrenat. Exprimarea genelor s-a accentuat în mod vizibil în de gene ale celulelor musculare studiate de cercetători. Majoritatea genelor respective sunt cunoscute pentru rolul pe care îl joacă în răspunsul la insulină sau în inflamarea muşchilor. Cu alte cuvinte, ele sunt responsabile pentru sănătatea muşchilor şi pentru condiţia fizică. Aceste gene s-au modificat în cazul piciorului antrenat, dar nu în cazul celui neantrenat.

Concluzia studiului este clară. „Prin exerciţiu regulat putem crea modificări care afectează modul cum folosim genele pentru a dezvolta muşchi mai sănătoşi şi mai funcţionali care îmbunătăţesc calitatea vieţii”, spune Malene Lindholm, coordonatoarea studiului.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO