ZF 24

Exclusiv ONLINE: Guvernul a platit 6 mil. de euro pentru burse in strainatate ca sa puna vedete la conducere

Exclusiv ONLINE: Guvernul a platit 6 mil. de euro pentru burse in strainatate ca sa puna vedete la conducere
15.02.2010, 23:18 61

Aproape 100 de absolventi ai celor mai prestigioase facultatidin lume ar fi trebuit sa lucreze acum ca manageri in administratiapublica, dupa ce statul a cheltuit aproximativ 6 milioane de europentru scolarizarea lor. Cu toate acestea, ei sunt respinsi desistem, iar ministrii isi numesc pe criterii necunoscute angajatiidin functiile de conducere.

Un exemplu recent in acest sens il reprezinta numirile in functiide consilieri la ministerul de Finante a lui Andrei Gheorghe,cunoscut ca om de televiziune si radio, in prezent responsabil peprobleme de comunicare si a lui Dan Bittman, solistul formatieiHolograf, care se ocupa de "problemele cu populatia". Doi din cei95 de absolventi scoliti pe banii statului au studii specializatein domeniul comunicarii publice si ar fi putut sa ocupe acestefunctii.

Unul din ei este Simion Ilie, absolvent al unui program de masteratin comunicare publica la Universitate Toulouse III din Franta, caresi-ar fi dorit sa lucreze pe o functie de conducere in directia decomunicare din cadrul ministerului atunci cand s-a intors in tara,daca i s-ar fi oferit sansa.

"In prezent mi-am facut un alt plan de cariera si nu mi-as mai dorisa ma intorc sa lucrez la stat. Toti bursierii sunt de parere castatul nu mai are niciun drept sa ne solicite sa lucram in cadrulinstitutiilor publice, pentru ca mai bine de doi ani am stat acasa,someri, asteptand sa ni se ceara sa executam o obligatie pentrucare nu s-a facut absolut niciun demers", sustine Ilie, care estein prezent consultant in domeniul implementarii de proiectefinantate din fonduri structurale. Reprezentantii Ministerului deFinante nu au raspuns pana in prezent solicitarii ZF cu privire lacriteriile luate in considerare pentru ocuparea posturilor indepartamentul de comunicare al institutiei. Intrebat de ZF cum aajuns sa lucreze la Finante, Andrei Gheorghe, coordonator pedirectia de comunicare la minister, a raspuns: "Ministrul aredreptul de a-si numi consilierii personali". Gheorghe esteabsolvent al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine din cadrulUniversitatii din Bucuresti. Bittman, consilierul lui Vladescu peprobleme de "feedback" este de profesie inginer, fiind absolvent alFacultatii de Constructii din Bucuresti. De ce nu-si recruteazaministerul consilieri din randul celor pentru care a platit ca sa-iscolarizeze?
Guvernul Romaniei a acordat in perioada 2004- 2006 un numar de 148de burse pentru ca tinerii romani sa urmeze cursuri de licenta,masterat sau doctorat la universitatile din strainatate, urmand caulterior acestia sa ocupe functii de conducere in institutiilepublice. Pana in prezent, au absolivt aceste programe 95 de romani,restul fiind inca studenti.
Legislatia prin care se stabileste ce se va intampla cu acestibursieri este contradictorie si de aceea majoritatea absolventilorau ales sa lucreze in mediul privat. Dupa terminarea studiilor,absolventii sunt nevoiti sa urmeze o serie de cursuri la InstitutulNational de Administratie (institutie desfiintata la finele anuluitrecut), dar tot nu se pot angaja cu statutul de functionar publicpentru ca este nevoie sa mai urmeze un program de scolarizare incadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).
"La nivelul legislatiei nu exista o armonizare foarte buna, pentruca studentii care primesc burse merg la studii, iar atunci cand seintorc in tara trebuie sa urmeze si alte cursuri si programe ca sase poata angaja intr-o institutie publica", sustine Maria MagdalenaJianu, director in cadrul Agentiei de Credite si Burse de Studiidin cadrul ministerului Educatiei.

Asteapta sa expire contractul cuGuvernul

Si Claudiu Ivan, 32 de ani, absolvent al unui masterat insociologie in cadrul universitatii Leuven din Belgia, programplatit printr-o bursa guvernamentala, spune ca ar fi acceptat cusiguranta un job in sectorul public atunci cand s-a intors in tara.In prezent insa lucrurile s-au schimbat.
"Nu cred ca am specializarea necesara pentru un post in domeniulcomunicarii, dar cu siguranta as putea lucra la Ministerul Muncii,la Institutul National de Statistica, la Comisia Nationala dePrognoza sau in autoritatile de management care se ocupa de fondurieuropene din cadrul ministerului de Finante", spune Ivan, care inprezent lucreaza in domeniul cercetarii sociale intr-o companieprivata. El s-a intors in tara in 2007, dupa ce a absolvit unprogram de masterat derulat pe o perioada de un an si, teoretic, artrebui sa lucreze timp de trei ani in administratia publica.
"In momentul de fata, toti absolventii asteapta sa scape decontractul cu Guvernul, desi am dobandit abilitati si cunostinteimportante in domenii precum Drept, comunicare sau sociologie.Absolventii sunt peroane care cunosc si limbajul european, atat dinadministratie, cat si din mediul privat, iar multi dintre ei auabsolvit si MBA-uri", explica Ivan. El a mai precizat camajoritatea lucreaza deja in mediul privat, unde au salarii de douasau de trei ori mai mari decat cele pe care le-ar obtine lastat.
De asemenea, Mihaela Pirvu, absolventa a programului de Master ofScience in Management la Nottingham Trent University din MareaBritanie si beneficiara a bursei guvernamentale, lucreaza inprezent intr-o companie privata de pe piata locala.
"Mi-as fi dorit sa fiu angajata oriunde, nu numai la finante. Nu amlucrat niciodata in administratia publica, inca stau in stand bypentru ca lucrurile nu s-au intamplat asa cum ar fi trebuit", spunePirvu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO