ZF 24

Europa are 11 milioane de locuinţe goale şi 4 milioane de oameni fără adăpost

Europa are 11 milioane de locuinţe goale şi 4 milioane...

Autor: Oana Motei

24.02.2014, 20:28 2574

Mai mult de 11 milioane de imobile sunt nelocuite în Europa, suficient cât să găzduiască toţi oamenii fără adăpost de pe continent de două ori, potrivit datelor colectate de publicaţia britanică The Guardian.

În Spania, mai mult de 3,4 milioane de locuinţe sunt vacante, iar în Franţa şi Italia mai mult de 2 milioane de imobile sunt nelocuite. Numărul atinge 1,8 milioane în Germania şi peste 700.000 în Marea Britanie.

Există de asemenea un numar mare de locuinţe rămase fără locatari în Irlanda, Grecia, Portugalia şi alte câteva ţări.

Mare parte dintre acestea sunt situate în staţiuni de vacanţă construite în timpul boomului imobiliar de dinaintea crizei financiare din 2007-2008 şi nu au fost niciodată locuite.

Pe lângă cele 11 milioane de locuinţe goale - multe dintre acestea cumpărate ca investiţii de oameni care nu au avut niciodată intenţia de a locui acolo - alte sute de mii de case în construcţie au fost demolate în încercarea de a proteja preţurile proprietăţilor existente.

Organizaţiile care militează pentru ocuparea imobilelor susţin că numărul incredibil de mare de locuinţe rămase goale, în timp ce milioane de oameni săraci au nevoie de un adăpost, reprezintă o risipă.

„Este incredibil. Este o cifră uriaşă“, a afirmat David Ireland, director executiv al organizaţiei de caritate Empty Houses, care susţine campania pentru acordarea locuinţelor fără locatari celor care au nevoie de adăpost. „Pentru oamenii de rând, acest lucru va veni ca un şoc.“

„Locuinţele sunt construite pentru ca oamenii să locuiască în ele; în cazul în care acestea rămân nelocuite înseamnă că există o problemă serioasă pe piaţa imobiliară.“

Ireland susţine că cei din clasa politică au simţit nevoia să invoce imediat aspectul investiţional: casele pot fi cumpărate de oamenii bogaţi pentru a fi folosite ca instrumente de investiţii, nu ca locuinţe.

El afirmă că cele 11 milioane de locuinţe, chiar dacă nu sunt în zone potrivite, „sunt suficiente pentru a combate problema oamenilor fără adăpost“. în Europa sunt 4,1 milioane de oameni fără adăpost, potrivit datelor Comisiei Europene.

Freek Spinnewijn, director FEANTSA, o organizaţie umbrelă a organismelor care se ocupă de persoanele fără adăpost în Europa, declară că au existat conflicte pe tema locuinţelor lăsate goale. „Ar fi nevoie de numai jumatate dintre acestea pentru a pune capăt problemei oamenilor fără adăpost“, a spus el.

„Guvernele ar trebui să facă tot ceea ce este posibil pentru a pune imobilele goale pe piaţă. Problema celor care nu au o locuinţă se înrăutăţeşte din ce în ce mai mult în întreaga Uniune Europeană. Cel mai bun mod prin care aceasta poate fi rezolvată este punerea acestor locuinţe pe piaţă.“

Luna trecută, membrii ai Parlamentului European au trimis către Comisia Europeană o hotărâre prin care cer „dezvoltarea urgentă a unei strategii privind persoanele fără adapost din Europa“, care a obtinut 349 de voturi pentru şi 45 contra.

Gavin Smart, director al Institutului Imobiliar din Marea Britanie,  susţine că multe dintre casele fără locatari ar avea nevoie de reparaţii sau se află în regiuni unde nu există locuri de muncă, dar există şi imobile care ar putea fi aduse uşor pe piaţă.

El a spus că o problemă în creştere este a investitorilor bogaţi, care „cumpără pentru a părăsi“ şi care speră la un profit obţinut din creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară. Preţurile celor mai importante imobile din Londra, cunoscute drept proprietăţi ce costă mai mult de 1000 de lire pe metru pătrat, sunt acum cu 27% mai ridicate decât nivelul cel mai mare atins în 2007, conform agentului imobiliar Savills.

Luna trecută, o investigaţie condusă de The Guardian, a arătat că o treime din vilele cele mai scumpe din zonele unde trăiesc miliardarii sunt nelocuite, inclusiv unele care sunt acum ruine, după ce au rămas vacante timp de un sfert de secol.

Gavin Smart adaugă că există dovezi privind creşterea acestui tip de practici „în zonele bogate ale Londrei, în alte zone ale ţării, probabil în întreaga Europă“.

Cele mai multe imobile nelocuite din Europa sunt în Spania, care a suportat cel mai mare boom în construcţii la jumatatea anilor 2000, boom susţinut în special de către britanicii şi germanii care cumpărau case în zone însorite. Cel mai nou recensământ al Spaniei, publicat anul trecut, a arătat că mai mult de 3,4 milioane de case, reprezentând 14% din totalul proprietăţilor erau vacante. Numărul locuinţelor goale a crescut cu peste 10% în ultimul deceniu.

Guvernul Spaniei estimează alte 500 000 de clădiri în construcţie, la nivelul ţării, ca fiind abandonate. În timpul boom-ului imobiliar, când erau prevăzute creşteri de preţ de 44% între 2004 şi 2008, constructorii spanioli au ridicat noi locuinţe cu un ritm de peste 800000 pe an.

În unele resorturi, mai mult de o treime din locuinţe sunt încă părăsite, la 5 ani după apogeul crizei financiare.

Recensământul Spaniei arată că mai mult de 7000 de case din 20000 din Torre-Pacheco, o regiune de vacanţă dintre Murcia şi zona de coastă, sunt goale.

Zona a suportat un boom în construcţia caselor de vacanţă, plus câteva zone noi ocupate de resorturi de golf, inclusiv un complex de 2648 de apartamente numit Polaris World, care s-a deschis odată cu începerea crizei.

Proprietarii apartamentelor din acest resort , care conţine un teren de golf al cărui design a fost realizat de Jack Nicklaus, se străduiesc să vânda locuinţele pentru jumătate din 200000 de euro, preţul plătit de ei înainte de criză.

Mai mult de 18% din locuinţele din Galicia, din partea de nord-vest a coastei spaniole, şi din La Rioja, lângă Pamplona, sunt vacante.

Multe dintre aceste proprietaţi rămase fără locatari au intrat în posesia băncilor, după ce proprietarii le-au ipotecat.

Maria Jose Aldanas, care face parte din asociaţia Provivienda, care se ocupă de imobile şi de oamenii fără adăpost a afirmat: „Spania suferă din cauza unui numar mare de evacuări şi reintrări în posesie, aşadar am atins punctul în care avem multe locuinţe fără oameni şi mulţi oameni fără locuinţe.“

Unele consilii locale din Catalonia au ameninţat băncile cu amenzi de până la 100 000 de euro, dacă casele pe care le repun în posesie rămân nelocuite pentru mai mult de 2 ani. Consiliul local al oraşului Terassa, din nordul Barcelonei, a raportat în scris băncilor în posesia cărora sunt peste 5000 de locuinţe să ia „toate măsurile necesare“ pentru a găsi locatari, sau să ofere aceste locuinţe consiliului pentru a le folosi pe post de locuinţe sociale.

In Franţa, ultimele cifre oficiale de la INSEE, biroul de cercetări al guvernului, arată că 2,4 milioane de imobile sunt părăsite în 2012, faţă de 2 milioane în 2009.

Italia va face publice date privind numărul de proprietăţi fără locatari în recensământ, care va fi publicat în această vară. Un chestionar făcut de Institutul Statistic din Italia a estimat că existau în 2011, 2,7 milioane de astfel de locuinţe, iar un raport din 2012 realizat de Cgil a estimat numărul la 2 milioane.

În Marea Britanie, mai mult de 700 000 de locuinţe sunt goale, conform datelor furnizate de autorităţile locale, colectate prin campania Empty Houses. Campbell Robb, director executiv al Shelter, cea mai mare organizaţie de caritate pentru persoanele fără adăpost de pe teritoriul Marii Britanii, a afirmat că „locuinţele nu trebuie să rămână goale“ şi guvernul trebuie să vină cu idei mai mari şi mai bine conturate pentru a rezolva problema lipsei de locuinţe la preţuri accesibile, puse la dispoziţie.

În Portugalia există 735000 de proprietăţi vacante- în creştere cu 35% faţă de 2001- conform recensământului din 2011. În Grecia se estimează a fi 300 000 de astfel de locuinţe, iar în Irlanda 400 000.

Guvernul irlandez a început să demoleze 40 de imobile construite în timpul boom-ului, dar rămase goale. Încă se încearcă să se rezolve problema cu alte 1300 de construcţii neterminate, iar Deutsche Bank a avertizat că va fi nevoie de 43 de ani pentru a găsi locuitori pentru numărul mare de locuinţe părăsite din Irlanda, ţinând cont de actuala rată de creştere a populaţiei, care este foarte scăzută.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO