ZF 24

Estimari in urcare privind scaderea valorii activelor Citi, Merrill si JPMorgan in trimestrul patru

27.12.2007, 20:47 11

Citigroup, Merrill Lynch si JPMorgan Chase se vor confrunta cu reducerea peste estimarile initiale a valorii unor titluri garantate prin active in trimestrul al patrulea al anului 2007, potrivit unui analist Goldman Sachs, citat de Reuters.

"Vor mai trece cateva trimestre pana cand criza creditelor va fi digerata complet de catre piete", se spune intr-o nota a analistului William Tanona.

Acesta si-a publicat prognoza dupa ce bancile internationale au anuntat deja reducerea valorii contabile a activelor proprii cu peste 70 miliarde de dolari ca urmare a limitarii creditarii la nivel global, intrucat cresterea pierderilor asociate creditelor ipotecare a determinat investitorii sa se fereasca de imprumuturile considerate riscante.

Pe parcursul sedintei electronice de tranzactionare, inainte de deschiderea bursei, cotatia actiunilor Citigroup a scazut cu 67 de centi, la 29,78 dolari, titlurile Merrill au pierdut 68 de centi si au coborat la 53,86 dolari, iar titlurile JPMorgan au pierdut 44 de centi, fiind cotate la 44,5 dolari.

Tanona, care a atribuit actiunilor Citigroup recomandarea "vinde", a aratat ca cea mai mare banca americana ar putea fi nevoita sa reduca valoarea contabila a unor titluri de valoare garantate prin active cu 18,7 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea, suma superioara celor 11 miliarde de dolari anticipate anterior, dar si de aproape doua ori mai mare decat prognoza proprie a Citigroup. De asemenea, Tanona a revizuit in crestere estimarile privind pierderile Citigroup, care ar putea urca la 1,33 dolari pe titlu in trimestrul al patrulea, fata de nivelul anticipat anterior, de 52 de centi.

Analistul mai anticipeaza ca Citigroup va diminua dividendul trimestrial in anul 2008, pentru a majora sau conserva capitalul.

Merrill Lynch, ale carei actiuni sunt creditate cu recomandarea "neutru" ar putea anunta reducerea valorii contabile a titlurilor garantate prin active cu 11,5 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea, estimare superioara celei precedente, de sase miliarde de dolari. Analistul anticipeaza o pierdere de sapte dolari pe actiune in trimestrul al patrulea, in crestere fata de nivelul anticipat anterior, de 1,5 dolari pe actiune.

Merrill a anuntat, la inceputul saptamanii, o infuzie de capital de 6,2 miliarde de dolari de la o agentie de investitii controlata de statul din Singapore si de la firma de administare a activelor Davis Selected Advisers.

In ceea ce priveste JPMorgan, ale carei actiuni beneficiaza, de asemenea, de recomandarea "neutru" Tanona si-a redus estimarea privind profitul pentru trimestrul al patrulea al acestui an, de la 1,04 dolari pe actiune la 65 de centi, anticipand ca pierderile asociate scaderii valorii titlurilor garantate prin active se vor plasa la 3,4 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea, peste nivelul de 1,7 miliarde de dolari anticipat anterior.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO