ZF 24

Este aceasta portiţa de salvare a Oltchim? Compania ar putea încasa 10 mil. euro dintr-o asigurare de răspundere managerială

Este aceasta portiţa de salvare a Oltchim? Compania ar...

Autor: Adrian Cojocar

30.04.2013, 18:23 805

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar la Oltchim, spune că firma aflată în insolvenţă ar putea încasa circa 10 mil. euro de la Astra Asigurări de pe urma unui asigurări de răspundere managerială încheiată de fosta conducere a societăţii.

“Avem o asigurare de răspundere managerială încheiată de vechea administraţie cu Astra Asigurări. Este în valoare de 10 milioane de euro. Cred că va fi primul caz în care se va obţine o astfel de plată pentru culpă a managementului”, spune Gheorghe Piperea.

El consideră că managementul defectuos al fostei conduceri a fost unul dintre principalele cauze care au condus la insolvenţa companiei.

Constantin Roibu, care a condus compania timp de 20 de ani înainte ca aceasta să intre în insolvenţă, crede că va fi imposibil de demonstrat faptul că a făcut greşeli de management.

“În primul rând trebuie să se demonstreze că într-adevăr s-au făcut greşeli de management, lucru care este imposibil după părerea mea şi doi, asigurarea nu mai este valabilă pentru că şi-a produs efectele în anul în care a fost încheiată”, spune Constantin Roibu.

Dacă administratorii Oltchim vor reuşi să încaseze banii din asigurările de răspundere managerială suma ar putea fi suficientă pentru ca Oltchim să poată asigura finanţarea necesară atingerii unei acoperiri a producţiei de 50% din capacitate care potrivit conducerii societăţii ar permite acesteia să funcţioneze fără pierderi şi să plătească în continuare salariile angajaţilor de pe platformele Oltchim şi Bradu care sunt ameninţaţi cu disponibilizări.

În prezent se vorbeşte despre concedierea a circa 1.000 din cei 3.300 de salariaţi de la Oltchim din cauza lipsei de lichidităţi cu care se confruntă compania.

Piperea spunea recent că obiectivul pe termen scurt al conducerii este să obţină o finanţare de capital de lucru în valoare de 15 mil. euro, bani cash, şi încă 35 de milioane de euro sub formă de contracte care să aducă gradul de încărcare la 65%, care ar stabiliza activitatea companiei. Pentru atingerea unui nivel de 100% din capacitate Oltchim ar avea nevoie să investească sume cu mult mai mari.

Varujan Vosganian, ministrul economiei, a anunţat recent că au fost identificate active de pe platforma petrochimică a Oltchim care pot fi utilizate ca gaj pentru contractarea unui credit de maxim 10 milioane de euro.

Până în acest moment conducerea Oltchim nu a reuşit însă să înduplece băncile să-i acorde împrumuturile de care are nevoie având în vedere că firma de stat este în insolvenţă şi bănci precum BCR şi Banca Transilvania se numără printre principalii creditori la masa credală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO