ZF 24

Era dobânzilor mici devine istorie: Fed se pregăteşte să majoreze de 4 ori dobânzile anul acesta

Era dobânzilor mici devine istorie: Fed se pregăteşte...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.01.2022, 18:10 213

Rezerva Federală Americană va creşte dobânda de politică monetară de patru ori în acest an, potrivit Goldman Sachs, una dintre cele mai puternice bănci din SUA, relatează Bloomberg.

Efervescenţa pieţei muncii din SUA şi semnalele difuze oferite de Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă sugerează o normalizare mai rapidă, spun analiştii.

„Inflaţia este încă mult peste ţinta în acel moment, nu mai credem că un runoff al bilanţului va înlocui creşterea aşteptată a dobânzii. Noi credem că vom vedea majorări ale dobânzii din partea FED în martie, iunie şi septembrie, iar acum am adăugat o creştere în decembrie”, a spus Jan Hatzius, Goldman Sachs. 

Scăderea ratei şomajului din SUA şi creşterea salariilor ilustrează o piaţă a muncii îngustă.

În minuta şedinţei FED din decembrie, oficialii au semnalat că se pregătesc să ia măsuri mai rapide faţă de ultima dată când au înăsprit politica monetară în încercarea de a împiedica suprasolicitarea economiei SUA pe fondul inflaţiei ridicate şi a ocupării aproape depline a forţei de muncă. Aceste condiţii -- împreună cu un bilanţ împovărat de costurile îndatorării pe termen lung -- „ar putea justifica un ritm potenţial mai rapid de normalizare a ratei de politică monetară”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO