ZF 24

Enigma trilionului. Cum se zice corect în limba română: ”Apple este evaluat la: a) 3 trilioane de dolari”; b) 3 mii de miliarde de dolari; c) 3 miliarde de miliarde de dolari”?

Autor: Adelina Mihai

06.01.2022, 17:34 4546

Dicţionarul considerat ”constituţia” limbii române spune că ”trilion” este forma corectă a cuvântului, dar dicţionarele care explică sensul cuvântului ”trilion” oferă definiţii diferite.

”Apple Becomes First Company to Hit $3 Trillion Market Value”, scria, pe 3 ianuarie 2021, The New York Times, într-o ştire care a făcut înconjurul planetei. Dincolo de evaluarea-record a companiei care a revoluţionat industria telefoanelor mobile, echivalentul cuvântului ”trillion” din limba română naşte, de fiecare dată când este folosit, dezbateri aprinse. În acest context, Ziarul Financiar a vorbit cu profesori de limba română şi de matematică pentru a vedea dacă există cuvântul ”trilion” în limba română şi care este semnificaţia acestui cuvânt.

”Din fericire sau din păcate, toate formele corecte ale cuvintelor folosite în limba română sunt statuate de DOOM – Dicţionarul Orografic, Ortoepic şi Morfologic al limbii române, considerat un fel de ”Constituţie” a limbii române. Cuvântul ”trilion” este recunoscut în DOOM 2 (2005), iar viitorul DOOM, care urmează să iasă în curând de sub tipar, probabil că nu va aduce modificări asupra acestui cuvânt”, a explicat pentru ZF Daiana Theodora Cuibus, directorul departamentului de limbă română şi lingvistică generală din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi directorul general al Institutului Limbii Române.

Într-adevăr, DOOM 2, dicţionarul Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” menţionează cuvântul ”trilion”, cu pluralul ”trilioane”, aşa cum se observă în fotografiile de mai jos:

 

 

În ceea ce priveşte definiţia cuvântului ”trilion”, în DEX - Dicţionarul explicativ al limbii române, aceasta este: ”unitate formată dintr-un miliard de miliarde”.

 

 

În alt dicţionar, Micul dicţionar academic, cuvântul trilion este definit ca: „1. Număr egal cu o mie de miliarde. 2. Număr egal cu un miliard de miliarde. 3. Număr foarte mare, nedefinit.”

 

 
 

Prin urmare, conform dicţionarelor, faptul că Apple a ajuns la o valoare de ” $3 Trillion” poate fi tradusă atât cu ”3 trilioane de dolari”, cât şi cu ”3 mii de miliarde de dolari” şi cu ”3 miliarde de miliarde de dolari.

”Forma cea mai corectă, neambiguă, este cea pe care am văzut-o şi în presă: 1 trilion â o mie de miliarde. Este neobişnuit să folosim în limbajul comun numere atât de mari, de aceea nu se învaţă la şcoală. În matematică se foloseşte forma exponenţială, adică 10 la puterea cât ai nevoie. Pentru că, la nivel de denumire, peste miliard nu există un standard în România”, a explicat conf. univ. dr. Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică şi Informatică, care este şi prorector Informatizare în cadrul Universităţii din Bucureşti.

Atât DOOM, cât şi DEX şi Micul Dicţionar Academic sunt dicţionare publicate sub umbrela Academiei Române.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO