ZF 24

Energia regenerabilă se mută aproape de casă. Acoperişul este „noul teren“ al investiţiilor verzi

Înainte de a transforma energia produsă de propriile case în bani, proprietarii sunt nevoiţi şi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată pentru a-şi vinde producţia de energie şi a beneficia de certificatele verzi.

Înainte de a transforma energia produsă de propriile case în bani, proprietarii sunt nevoiţi şi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată pentru a-şi vinde producţia de energie şi a beneficia de certificatele verzi.

Autor: Radu Bostan

24.10.2013, 00:08 274

Producerea energiei electrice la locul de consum, prin soluţii precum panourile solare montate pe acoperiş, ar putea fi un nou motor de dezvoltare a energiei regenerabile, însă deocamdată doar companiile beneficiază de avantajele poziţiei de producător, micii investitori confruntându-se cu birocraţie excesivă şi lipsa unui cadru legal adecvat.

Deja companii mari precum Dacia sau Selgros, dar şi unele de talie medie, ca Rolmis Slatina sau centrul comercial Lotus Center din Oradea, au decis să-şi pună la treabă acoperişul fabricilor sau al proiectelor comerciale şi să devină producători de energie prin panouri fotovoltaice. Prin mutarea surselor de electricitate cât mai aproape de locul unde va fi consumată energia s-ar limita pierderile de-a lungul reţelei de transport, s-ar evita problema suprasolicitării sistemului energetic naţional şi, în acelaşi timp, s-ar crea sinergii cu alte sectoare economice, precum agricultura, spun specialiştii din piaţă.

„Unul dintre beneficiarii posibili ai politicii de regenerabile ar fi consumatorii individuali. În comunităţile locale există deficit de energie, din cauză că staţiile de transformare din care se alimentează satele sunt vechi. S-au mai mutat unii de la oraşe, şi-au mai făcut nişte ferme, deci consumurile pe reţeaua de joasă tensiune au crescut, fără ca în amonte să se facă investiţii în modernizare“, a spus profesorul Nicolae Olariu, preşedinte al Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie (SunE), într-o conferinţă pe teme energetice.

În cazul infrastructurii administrate de stat, doar 20% din reţeaua de distribuţie este modernizată sau construită după 1989, potrivit reprezentanţilor grupului Electrica, din care fac parte filialele Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud. Cea mai mare parte a staţiilor de distribuţie sunt uzate fizic, rezultând în pierderi pe reţea şi întreruperi pentru consumator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO